Η χαρά της ζωγραφικής μέσα από τα μάτια του Bob Ross

Όλα όσα δεν γνωρίζαμε για την ζωή και το έργο του Bob Ross

Ο πασίγνωστος "τηλεζωγράφος" Bob Ross γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1942 και απεβίωσε στις 4 Ιουλίου 1995, μόλις σε ηλικία 52 ετών, λόγω επιπλοκών λέμφώματος με το οποίο μάχονταν για αρκετά χρόνια.

Hταν Αμερικανός ζωγράφος, εκπαιδευτής ζωγραφικής και τηλεοπτικός παρουσιαστής. Ο Bob Ross έγινε δημοφιλής στο τηλεοπτικό κοινό μετά θάνατον Ήταν ο δημιουργός και ο οικοδεσπότης της εκπαιδευτικής τηλεοπτικής εκπομπής "Η χαρά της ζωγραφικής", η οποία προβλήθηκε από το 1983 έως το 1994 στο PBS στις Ηνωμένες Πολιτείες και επίσης προβλήθηκε στον Καναδά, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, και στην χώρα μας από την συχνότητα της ΕΡΤ.

20+1 πράγματα που δεν ξέραμε για τον Bob Ross
  1. Ο Bob Ross υπηρέτησε στην πολεμική αεροπορία των Η.Π.Α. για 20 χρόνια vως αρχιλοχίας
  2. Έχοντας υψηλό αξίωμα στο στρατό ο Bob Ross φώναζε συχνά στους κατώτερος του δίνοντάς τους εντολές και αγγαρείες
  3. Όταν έφυγε από το στρατό ορκίστηκε να μην ξαναφωνάξει στη ζωή του γι’ αυτό πάντα τον βλέπουμε να μιλάει χαμηλόφωνα στις εκπομπές του
  4. Στα νιάτα του έχασε ένα κομμάτι από τον δείκτη του αριστερού χεριού του, καθώς εκτελούσε ξυλουργικές εργασίες με τον πατέρα του.
  5. Ο Bob Ross δεν είχε κέρδος από τα τηλεοπτικά show του στο PBS, αντίθετα δώρισε και πολλούς πίνακές του στο κανάλι, για τους χορηγούς.
  6. Ο Bob Ross ήταν πολύ παραγωγικός, είχε ζωγραφίσει πάνω από 30.000 πίνακες μόνο για τις ανάγκες της τηλεοπτικής του εκπομπής.
  7. Κάθε βράδυ έκανε πρόβα ό, τι θα έλεγε την επόμενη μέρα και και πριν παρουσιάσει στο κοινό έναν πίνακα, τον έκανε πρόβα τρεις φορές
  8. Ο Bob Ross λάμβανε πάνω από 200 γράμματα από fans κάθε ημέρα.
  9. Τα σγουρά μαλλιά του δεν ήταν φυσικά, είχε κάνει περμανάντ για να μην χρειάζεται συχνά κούρεμα για να μειώσει τα έξοδά του.
  10. Ο Bob Ross δεν ζωγράφιζε ποτέ ανθρώπους, αλλά μόνο τη φύση.
  11. Αγαπούσε πολύ τα ζώα και είχε πολλούς σκίουρους για κατοικίδια.
  12. Στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι στο 91% των έργων του εμφανίζεται τουλάχιστον ένα δέντρο.
  13. Του αρέσει να παρουσιάζει ζώα στις εκπομπές του και συχνά έκανε δωρεές σε φιλοζωικές οργανώσεις.
  14. Επηρεάστηκε από την διαμονή του στην Αλάσκα και του είχε κάνει εντύπωση τα χιονισμένα τοπία τα οποία αποτυπώνει συχνά στα έργα του.
  15. Ήταν απίστευτα γρήγορος στη δουλειά του μπορούσε να κινηματογράφησει μία ολόκληρη σεζόν εκπομπών μέσα σε δύο μέρες.
  16. Ο Bob Ross αφιέρωσε το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν του Η χαρά της ζωγραφικής στον Bill Alexander, εξηγώντας ότι «πριν από χρόνια, ο Bill μου δίδαξε αυτήν την φανταστική τεχνική [wet-on-wet] και νιώθω σαν να μου έδωσε ένα πολύτιμο δώρο, και θα ήθελα να μοιραστώ αυτό το δώρο μαζί σας.
  17.  Ένα από τα αγαπημένα του μέρη της ζωγραφικής ήταν ο καθαρισμός της βούρτσας. Συγκεκριμένα, του άρεσε η μέθοδος του να στεγνώνει ένα πινέλο που είχε βυθίσει σε άοσμο διαλυτικό χτυπώντας το πάνω στο κουτί του διαλυτικό
  18. Ο Bob Ross παντρεύτηκε τρεις φορές. Με την Vivian Ridge απέκτησαν ένα γιό τον Steve και ο γάμος τους έληξε με διαζύγιο το 1977. Ο Ross και η δεύτερη σύζυγός του, η Jane, δεν είχαν παιδιά μαζί. Το 1992, η Jane πέθανε από καρκίνο. Το 1995, δύο μήνες πριν από το θάνατό του, ο Ρος παντρεύτηκε τη Lynda Brown
  19. Ο Ross είχε έναν γιο, τον Robert Stephen "Steve" Ross,  με την πρώτη του σύζυγο, Vivian Ridge, ο οποίος ήταν επίσης ένας ταλαντούχος ζωγράφος.
  20. Ο Bob Ross ήταν πολύ μυστικός για τη ζωή του και του άρεσε πολύ η ιδιωτικότητα, με μόνο έναν στενό κύκλο φίλων.
  21. Ήταν λάτρης της μουσικής κάντρι και το 1987 προσκλήθηκε στη σκηνή από τον Hank Snow στο Grand Ole Opry στο Νάσβιλ του Τενεσί
https://www.youtube.com/watch?v=kdlHV6ceI_g&list=PLAEQD0ULngi5oKehJMOnVTetKSjfmFrT1Τα αποφθέγματα του

Ο Bob Ross είχε συνδέσει με τη χαρά και με τη ζωγραφική. Μέσα από την εκπομπή του χρησιμοποιούσε  φράσεις- αποφθέγματα για την ζωή και παρουσίαζε μέσα από αυτά στους τηλεθεατές την "Χαρά της ζωγραφικής".

Χρειάζεσαι το σκοτεινό για να μπορέσεις να δείξεις το φως.

Δεν γελάμε επειδή αισθανόμαστε καλά, αισθανόμαστε καλά επειδή γελάμε.

Θέλουμε χαρούμενες ζωγραφιές. Χαρούμενες ζωγραφιές! Αν θέλετε θλιβερά πράγματα, δείτε τις ειδήσεις στην τηλεόραση.

Το νερό είναι σαν κι εμένα. Τεμπέεελικο... Πάντα ψάχνει τον ευκολότερο τρόπο για να κάνει κάτι.

Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το. Αυτός ο κόσμος είναι δικός σου.

Δεν κάνουμε λάθη, απλά μικρές χαρούμενες αστοχίες.

Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις κάτι κάθε μέρα που σου δίνει χαρά.

Ίσως, στον κόσμο μας, ένα χαρούμενο δέντρο ζει κάπου εκεί.

Πιστεύω πως ο καθένας από εμάς, σε κάποια στιγμή της ζωής του, ήθελε να ζωγραφίσει κάποια εικόνα.

Είναι δύσκολο να βλέπεις τα πράγματα από πολύ κοντά. Κάνε ένα βήμα πίσω και κοίταξε

Όταν ζωγραφίζω κάτι, δεν μ’ αρέσει να χρειάζεται να εξηγώ τι είναι.

Πού βρίσκονται σήμερα οι πίνακες του ζωγράφου;

Ο καλλιτέχνης ζωγράφισε σχεδόν 30.000 πίνακες, ωστόσο είναι αδύνατο να εντοπιστεί και να αγοραστεί κανένα από τα έργα του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι 1.165 από τους περίφημους πίνακές του φυλάσσονται στη βόρεια Βιρτζίνια, στο κτίριο που στεγάζει την Bob Ross Inc. Κανένα από τα έργα αυτά δεν είναι προς πώληση, και το κτίριο είναι κλειστό για τους επισκέπτες.

Οι πίνακες που στεγάζονται στα κεντρικά της εταιρείας μπορεί να μην πωλούνται, ωστόσο η Bob Ross Inc. αποφάσισε να δωρίσει μια σειρά από έργα και αντικείμενα του ζωγράφου στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Smithsonian.

Στην εν λόγω δωρεά συμπεριλαμβάνονται ένας πίνακας του 1994 με τίτλο "Blue Ridge Falls", ένας πίνακας του 1988 με τίτλο "On a Clear Day", μια σκάλα που χρησιμοποιούσε ο ζωγράφος ως καβαλέτο στα πρώτα επεισόδια του "The Joy of Painting" και πολλά γράμματα που έστελναν θαυμαστές της εκπομπής στον Ross.

Δείτε δωρεάν όλα τα επεισόδια της σειράς του αγαπημένου ζωγράφου

Μέσα από το επίσημο πλέον κανάλι του Bob Ross στο YouTube έχουμε τη δυνατότητα να δούμε όλες τα επεισόδια της εκπομπής ζωγραφικής του. Για όσους θέλουν να δουν συγκεκριμένο επεισόδιο, χρήσιμη είναι η ιστοσελίδα TwoInchBrush η οποία περιλαμβάνει όλους τους πίνακες του Ross, με σημείωση στο πιο επεισόδιο δημιουργήθηκε ο καθένας αλλά και ποια χρώματα χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε πίνακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM