«Οι ανέγγιχτοι» του Έρικ Ραβέλο

Σας παρουσιάζουμε μια παλαιότερη σειρά έργων του Έρικ Ραβέλο  –τόσο επίκαιρη για την Ελλάδα του σήμερα– με τίτλο «Οι ανέγγιχτοι», όπου στέλνει το δικό του μήνυμα για την «τελεία» που πρέπει να μπει στην παιδική εκμετάλλευση και κακομεταχείριση

Με αφορμή το σκάνδαλο Λιγνάδη που μονοπωλεί –και δικαιολογημένα– το ενδιαφέρον μας το τελευταίο διάστημα, στο επίκεντρο έχουν βρεθεί τα παιδιά, τα οποία θεωρούνται –και είναι– αθώα και απροστάτευτα. Και είναι πιθανό –όπως και γίνεται– να μπαίνουν σε μια διαδικασία εκμετάλλευσης άθελα τους, εξυπηρετώντας άλλα... συμφέροντα ή/και ορέξεις.

Τα έργα του Έρικ Ραβέλο

Ο Κουβανός γλύπτης, ζωγράφος και multi-media καλλιτέχνης Έρικ Ραβέλο μέσα από μια σειρά έργων με τίτλο «Los Intocables» («The Untouchables») παρουσιάζει το πως τα παιδιά «χρησιμοποιούνται» σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη προκειμένου να «ευχαριστήσουν» όσους τα εξουσιάζουν. Εν ολίγοις, πραγματεύεται τις μορφές ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης που βιώνουν τα παιδιά σήμερα.

Ειδικότερα, ο Έρικ Ραβέλο παρουσιάζει μια σειρά με σταυρωμένα παιδιά, κάθε ένα εξ αυτών ταυτίζεται με μια διαφορετική μορφή εκμετάλλευσης. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια συγκλονιστική σειρά φωτογραφιών, όπου μέσα από αυτήν, ο καλλιτέχνης αποδίδει με έναν αξιοθαύμαστο τρόπο τους εφιάλτες που ζουν τα παιδιά των κοινωνιών ανά τον κόσμο.

Το μήνυμα του Έρικ Ραβέλο μέσα από αυτά τα έργα του είναι πως «το δικαίωμα στην παιδική ηλικία δεν πρέπει να είναι ανέγγιχτο».

Los Intocables / The Untouchables του Έρικ Ραβέλο

Πώς μεταφράζεται η παραπάνω εικόνα;

Κάθε ένα από τα σταυρωμένα παιδιά που μόλις είδατε εκπροσωπούν ένα διαφορετικό είδος εκμετάλλευσης εις βάρος τους. Αναλυτικά:

  1. Η εικόνα αυτή θίγει το κομμάτι της παιδοφιλίας στο Βατικανό (πόσο επίκαιρο και για τη χώρα μας).
  2. Η συγκεκριμένη εικόνα κάνει λόγο για την σεξουαλική κακοποίηση που δέχονται τα παιδιά στην Ταϊλάνδη από τους «τουρίστες».
  3. Η τρίτη εικόνα αναφέρεται στο εμπόριο οργάνων στη λεγόμενη «μαύρη» αγορά.
  4. Η εικόνα αναφέρεται στην ελεύθερη οπλοχρησία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).
  5. Η πέμπτη εικόνα κάνει αναφορά στον βάναυσο πόλεμο στη Συρία που έχει προκαλέσει τον θάνατο πάρα πολλών αμάχων, και βέβαια παιδιών.
  6. Η τελευταία εικόνα έχει να κάνει με τα προβλήματα που δημιουργεί η πυρηνική ρύπανση.

Επιπλέον, υπάρχει και η απεικόνιση με ένα σταυρωμένο παιδί στην πλάτη ενός ατόμο-μασκότ γνωστής αλυσίδας ταχυφαγίας, με την οποία ο Ραβέλο αναφέρεται στην παχυσαρκία, κατηγορώντας τις μεγάλες αλυσίδες fast-food για αυτή την παθογένεια.

Ανέγγικτοι

Δείτε και το βίντεο που ακολουθεί:Ποιος είναι ο Έρικ Ραβέλο

Ο Erik Ravelo είναι κουβανός γλύπτης, ζωγράφος και καλλιτέχνης πολυμέσων. Γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας το 1978 και σπούδασε τέχνη στο Accademia Nacional de Bellas Artes San Alejandro.

Όταν ήταν 18 ετών, διέφυγε από την Κούβα στην Αργεντινή για να συνεχίσει τα όνειρά του να εργάζεται ελεύθερα ως καλλιτέχνης.

Σήμερα είναι creative director στο Fabrica, το πρακτορείο επικοινωνιών, το οποίο ανήκει στον Όμιλο Benetton στο Τρεβίζο της Ιταλίας.

Οι εκστρατείες του για τον όμιλο περιλαμβάνουν το «Unhate», το οποίο παρουσίαζε τις αμφιλεγόμενες εικόνες των παγκόσμιων ηγετών να φιλιούνται μεταξύ τους. Του απονεμήθηκε το Grand Prix στις Κάννες το 2012 για αυτήν τη σειρά.

Στα άλλα του έργα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: «Lana Sutra», «Unhate Dove» και «Doping Thrower».

Από το 2007-2011 διετέλεσε ως creative director του Colors Magazine. Το έργο του είναι παγκοσμίως γνωστό και έχει δημοσιευτεί και εκτίθεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Ο Έρικ Ραβέλο

Συμπερασματικά και παρά τα όσα προσάπτονται στον καλλιτεχνικό χώρο και παλαιότερα αλλά ειδικότερα τώρα, και με αφορμή τα παραπάνω έργα του Ραβέλο, αντιλαμβανόμαστε το πόσο βοηθητική μπορεί να είναι η τέχνη στην αφύπνιση, την ευαισθητοποίηση αλλά και στην αναπαράσταση της σκληρής πραγματικότητας.

Δείτε τη συνολική δουλειά του Έρικ Ραβέλο ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM