Παρισινή Κομμούνα: Η έφοδος των εργατών στον ουρανό

Κομμούνα

Ο Καρλ Μαρξ παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις και χαρακτήρισε την Παρισινή Κομμούνα «κυβέρνηση της εργατικής τάξης». Σύμβολο της Κομμούνας ήταν η κόκκινη σημαία – η γαλλική τρικολόρ απορρίφθηκε ως σύμβολο των αστών. Η Παρισινή Κομμούνα αποτέλεσε έναν νέο κοινωνικοπολιτικό χώρο και συνδέθηκε με έναν μύθο, που διατηρήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στις βασικές μεταρρυθμίσεις της Κομμούνας συγκαταλέγεται ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας, η απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας για τους αρτοποιούς ή η δωρεάν εγκύκλια εκπαίδευση.

Πριν από 150 χρόνια οι Παριζιάνοι αντιτάχθηκαν με πολιτοφυλακές στην εξουσία του αστού Προέδρου της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας, Αδόλφου Θιέρσου. Η εξέγερση της 18ης Μαρτίου του 1871 δεν είχε προετοιμαστεί από καιρό, ξεκίνησε και εξαπλώθηκε σε μεγάλο βαθμό αυθόρμητα. Αφορμή στάθηκε μια ριψοκίνδυνη επιλογή της γαλλικής κυβέρνησης: Μετά την ήττα της Γαλλίας στον γαλλοπρωσικό πόλεμο θέλησε να διασφαλίσει τα κανόνια, τα οποία βρίσκονταν στην περιοχή της Μονμάρτρης, στο βόρειο τμήμα του Παρισιού, ώστε να μην πέσουν στα χέρια των εργατών.

Κομμούνα

Οι ταραχές εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλο το Παρίσι. Ο Αδόλφος Θιέρσος αναγκάστηκε να καταφύγει στις Βερσαλλίες. Στους δρόμους του Παρισιού ηχούσε το σύνθημα: «Vive la République! Vive la Commune!» («Ζήτω η Δημοκρατία! Ζήτω η Κομμούνα!). Η επονομαζόμενη Κεντρική Επιτροπή της Εθνοφρουράς (ένα είδος πολιτοφυλακής) κατέλαβε το δημαρχείο. Η Παρισινή Κομμούνα ανακηρύχθηκε στα τέλη Μαρτίου και θεωρήθηκε η πρώτη προσπάθεια πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης εργατών και ριζοσπαστικοποιημένων πολιτών.

«Ματωμένη Βδομάδα»

Την εβδομάδα των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ 21 και 28 Μαΐου 1871, που έχει μείνει στην ιστορία ως «Ματωμένη Βδομάδα» (La semaine sanglante), στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων πυροβολούσαν ανεξέλεγκτα κατά αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Από την πλευρά τους, οι Κομμουνάροι σκότωσαν ομήρους και πυρπόλησαν ιστορικά κτίρια, όπως το Ανάκτορο του Κεραμεικού (Tuileries) ή το δημαρχείο. Εκατόν σαράντα επτά Κομμουνάροι εκτελέστηκαν στο νεκροταφείο Père Lachaise στα ανατολικά του Παρισιού, όπου μπορεί κανείς να δει μέχρι σήμερα τον Τοίχο των Κομμουνάρων. Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Παρισιού, την περίοδο εκείνη περίπου 20.000 Κομμουνάροι υπήρξαν θύματα. Χιλιάδες καταδικασμένοι εξορίστηκαν στη Νέα Καληδονία. Ανάμεσά τους και η αναρχική Γαλλίδα ποιήτρια, συγγραφέας και πολιτικός Λουίζ Μισέλ.

Κομμούνα

Ένα άλλο ιστορικό ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο θα είχε υπάρξει η Παρισινή Κομμούνα αν δεν είχε προηγηθεί ο γαλλοπρωσικός πόλεμος. «Η ιδέα της Κομμούνας προϋπήρχε» αναφέρει ο ιστορικός Ουγκό Ρουσέλ. Απλώς ο πόλεμος διευκόλυνε την εμφάνισή της.

Κομμούνα

«Οι πόλεμοι οδηγούν συχνά σε εμφυλίους» σημειώνει ο Γάλλος ιστορικός. Αυτό ακριβώς ήταν και το πνεύμα του Ότο φον Μπίσμαρκ, ότι οι Γάλλοι θα αφεθούν να πολεμούν μεταξύ τους. Στη συνθήκη Ειρήνης της Φρανκφούρτης στις 10 Μαΐου 1871 το νεοϊδρυθέν Γερμανικό Ράιχ κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει στο έπακρον τη νίκη του επί της Γαλλίας, η οποία αναγκάστηκε να παραδώσει τμήματα της Αλσατίας και της Λωρραίνης και να καταβάλει πολεμική αποζημίωση ύψους πέντε δισεκατομμυρίων γαλλικών φράγκων.