Χρυσή Αυγή-Συνήγοροι Αιγύπτιου ψαρά: «Μας δικαιώνει η έφεση του εισαγγελέα»

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής που εκπροσωπούν τον Αιγύπτιο αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ, τονίζουν την σημαντικότητα της έφεσης που άσκησε χθες ο εισαγγελέας, Στέλιος Κωσταρέλος, κατά της απόφασης του Εφετείου για το ύψος των ποινών τόσο της διευθυντικής ομάδας της ΧΑ, όσο και για τους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του εντολέα τους.

«Δυνατότητα να αποκατασταθεί ένα αρνητικό σημείο της απόφασης» στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής θεωρούν οι συνήγοροι του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ την έφεση που άσκησε χθες ο εισαγγελέας Εφετών για τις ποινές που επιβλήθηκαν τόσο στους δράστες της επίθεσης εναντίον των ψαράδων, όσο και στη διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης.

Τι προσδίδει μεγαλύτερη αξία στην έφεση που ασκήθηκε;

Σε ανακοίνωση τους, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Κώστας Παπαδάκης, Κώστας Σκαρμέας και Θανάσης Καμπαγιάννης, τονίζουν: «Προσδίδει μεγαλύτερη αξία στην ασκηθείσα έφεση ότι αυτή έγινε από τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος δεν έλειψε λεπτό από τη δίκη. Και γνωρίζει σε βάθος τη δικογραφία, όσο και όλοι οι υπόλοιποι εισαγγελικοί διαδικαστικοί λειτουργεί που συμμετείχαν».

«Μας δικαιώνει η έφεση του εισαγγελέα»

Σύμφωνα με τους τρεις συνηγόρους και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έφεση του κ. Κωσταρέλλου «δικαιώνει το αίτημα και τις επισημάνσεις μας, που από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι ποινές εκφράσαμε, την κρίση ότι υπολείπονται της δίκαιης και ανάλογης τιμωρίας του άρθρου 79 Π.Κ. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να αποκατασταθεί ένα αρνητικό σημείο της απόφασης».

«Το ίδιο ισχύει και για την έφεση σε βάρος όσων κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης»

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης, ότι: «το ίδιο ισχύει και για την έφεση κατά των καταδικαστικών αποφάσεων όσων κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και θα δικαστούν και αυτοί σε δεύτερο βαθμό με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής μεγαλύτερης ποινής».

Προτεραιότητα στο ζήτημα χορήγησης αποζημίωσης στα θύματα της ΧΑ

Εν συνεχεία, επισημαίνεται, πως κρίνεται απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στο θέμα της χορήγησης αποζημίωσης στα θύματα της ΧΑ με νομοθετική πρωτοβουλία.

«Να μην επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ο προϋπολογισμός του κράτους»

Επιπλέον, ένας εκ των συνηγόρων, ο κ. Παπαδάκης, προτείνει να μην επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ο προϋπολογισμός του κράτους. Και εξηγεί πως μπορεί να γίνει «χρήση ενός μέρους του δεσμευμένου ποσού των 8.000.000 ευρώ, της ανασταλείσας χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής από το 2013 έως το 2019» προκειμένου να ικανοποιηθεί αυτή η ανάγκη.

«Η αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης και της ηθικής βλάβης είναι δημόσια υποχρέωση»

«Η αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης των οικογενειών και της ηθικής βλάβης των θυμάτων, καθώς επίσης και η κάλυψη των δικαστικών εξόδων στα οποία έχουν υποβληθεί ή και καλούνται να υποβληθούν είναι επιτακτικά αναγκαία. Δεν πρόκειται απλά για ιδιωτική διαφορά, αλλά για δημόσια υποχρέωση που έχει το κράτος για να αναλάβει έμπρακτα τις ευθύνες του απέναντι σε εκείνους, που δεν μπόρεσε να προστατεύσει από την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής τα χρόνια που αυτή εκδηλώθηκε», επισημαίνει ο κ. Παπαδάκης.

«Αμετάκλητη η απόφαση για να αποζημιωθούν τα θύματα»

Στη συνέχει τονίζει πως θα πρέπει να καταστεί αμετάκλητη η απόφαση αποζημίωσης των θυμάτων.

Τονίζοντας πως: «η περαιτέρω δικαστική διερεύνηση, και αν ακόμα διαφοροποιήσει την ποινική απόφαση όσον αφορά την ταυτότητα των δραστών και τις συνθήκες τέλεσης της πράξης, δεν θα μεταβάλει αυτή καθ' αυτή την πράξη».

Και συμπλήρωσε: «Καμία μελλοντική απόφαση δεν θα αμφισβητήσει ότι ο Φύσσας και ο Λουκμάν δολοφονήθηκαν, ότι ο Αμπουζίντ Εμπάρακ δέχθηκε απόπειρα ανθρωποκτονίας κ.λπ.».

Κατά τον συνήγορο δεν θα είναι προσήκουσα μία αποζημίωση που θα καταβληθεί -εάν αναμένει το κράτος το αμετάκλητο της απόφασης- μετά την πάροδο 15 ετών από την τέλεση της πράξης.

«Οι συνήγοροι των θυμάτων επί επτά χρόνια δεν πληρώθηκαν»

Ο Παπαδάκης, την ίδια ώρα, θέτει στο «τραπέζι» το ζήτημα της οικονομικής ανισότητας μεταξύ των διαδίκων. Σημειώνοντας πως οι συνήγοροι των θυμάτων επί επτά χρόνια «δεν πληρώθηκαν ή το πολύ-πολύ να πήραν ένα ποσό ίσα για τα παράβολα και μέρος των εξόδων τους».

Εξηγώντας πως την ίδια στιγμή «ένα μεγάλο μέρος του βασικού πυρήνα των συνηγόρων υπεράσπισης που ήταν καθημερινά παρόντες στο δικαστήριο εργάζονταν "ως έμμισθοι συνεργάτες" βουλευτών της Χρυσής Αυγής για όσο χρονικό διάστημα από την έναρξη της δίκης μέχρι το 2019 η ΧΑ είχε ως κοινοβουλευτικό κόμμα το δικαίωμα να προσλαμβάνει. Το δε κοινοβουλευτικό έργο που προσέφεραν ήταν κυρίως, αν όχι αποκλειστικά και μόνο, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων εντολέων και συναγωνιστών τους. Αν ληφθεί υπόψη ότι στους 50 μήνες της περιόδου αυτής (Απρίλιος 2015-Ιούλιος 2019) καθένας από τους παριστάμενους δικηγόρους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες της Χρυσής Αυγής (τουλάχιστον πέντε) με μέσο όρο μηνιαίου μισθού καθαρού 2.000 ευρώ έλαβε ως αντιμισθία το ποσό των 100.000 ευρώ, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ανισότητας μεταξύ των δύο πλευρών και από οικονομική άποψη».

«Το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να εκπληρώσει την υποχρέωση αυτή»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να εκπληρώσει και ως παροχή διευρυμένης νομικής βοήθειας την υποχρέωσή του για την ικανοποίηση των δικηγορικών αμοιβών και εξόδων».

«Η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μία σοβαρή νομοθετική πρωτοβουλία»

Πιο συγκεκριμένα, ο συνήγορος επισημαίνει πως «η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μία σοβαρή νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να ολοκληρώσει την αποκατάσταση των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και να τους απαλλάξει από μία μακρόχρονη, δαπανηρή, αλλά και επισφαλή διαδικασία ενώπιον των αστικών δικαστηρίων, δεδομένη μάλιστα την αμφίβολη φερεγγυότητα και περιουσιακή κατάσταση των δραστών των εγκληματικών ενεργειών, κατά των οποίων αναγκαστικά θα περιορισθούν οι ανάλογες αξιώσεις».

«Ήδη αισθάνομαι άβολα που αν και παράγοντας της δίκης παίρνω την πρωτοβουλία να θέσω το ζήτημα. Κάποιος όμως θα έπρεπε κάποτε να το κάνει, απαλλάσσοντας τα θύματα από την ανάγκη αυτή. Και μέχρι αυτές τις μέρες δεν βρέθηκε», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM