Δερμιτζάκης: «Ιούνιο, ίσως και Μάιο, πίσω στην κανονικότητα»

O Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να γίνει παράταση τουλάχιστον μιας εβδομάδας προτού γίνει άρση του lockdown. Ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «Τον Ιούνιο, ίσως και το Μάιο, τα πράγματα θα είναι σχεδόν κανονικά, θα γυρίσουμε στην κανονικότητα».

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης αναφερόμενος στην πανδημία και στην επιστροφή στην κανονικότητα, δήλωσε πως η παράταση μιας εβδομάδας στο lockdown, δηλαδή μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου, είναι απαραίτητη.

Σταθεροποίηση της κατάστασης και μετά άρση του lockdown

Και εξήγησε πως είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι σταθεροποιείται η μείωση των κρουσμάτων. Και ύστερα να βγούμε συντονισμένα και συντεταγμένα (εστίαση, λιανεμπόριο, παιδεία κλπ - εκτός μπαρ, κλαμπ).

Για την επιστροφή στην κανονικότητα

Παράλληλα, προέβλεψε πως «τον Ιούνιο, ίσως και το Μάιο, τα πράγματα θα είναι σχεδόν κανονικά, θα γυρίσουμε στην κανονικότητα». Τόνισε μάλιστα, πως ο ίδιος θα προγραμματίσει διακοπές για το καλοκαίρι του 2021.

Για τον εμβολιασμό

Ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης εκτίμησε δε ότι «με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού, μέχρι τον Μάρτιο, θα έχουμε δει πολύ μεγάλη αλλαγή στο σύστημα υγείας».

«Δεν είναι κάτι εξωγενές, είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών»

Επιπλέον, για τα σενάρια περί τρίτου κύματος μετά τα Χριστούγεννα, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως: «δεν είναι κάτι εξωγενές, είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών. Συντονισμένα η Ευρώπη αποφάσισε να πάει σε χαλαρά μέτρα».

Και συνέχισε λέγοντας: «Ελπίζω ο επόμενος συντονισμός στην Ευρώπη να γίνει με πιο σοβαρά κριτήρια. Και να είναι με πιο αυστηρά μέτρα απ’ ότι ο προηγούμενος».

«Όπως είχαμε σοκ εγκλεισμού χρειαζόμαστε κι ένα σοκ έξω απ’ αυτό» 

«Επιμένω στο άνοιγμα, προσπαθούμε να κάνουμε μικροδιαχείριση, και δεν δουλεύει, γιατί είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες να την εφαρμόσουν γιατί υπάρχει απογοήτευση, κόπωση κλπ. Ο κόσμος λειτουργεί καλύτερα με θετικά κίνητρα παρά με τιμωρία» ανέφερε.

Για την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.)

«Το σύστημα υγείας όσο μειώνονται τα κρούσματα σε ορίζοντα περίπου 2 με 3 εβδομάδες αργότερα θα μας δίνει χαμηλότερους αριθμούς. Αν το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει το σημερινό, έστω και με τρομερή πίεση, μπορεί να αντέξει και με μικρότερη πίεση» κατέληξε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM