Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Αληθινές ιστορίες ατόμων

 

Σήμερα Τρίτη 1η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα AIDS. Με αφορμή τη σημερινή μέρα λοιπόν, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» διοργανώνουν μια ψηφιακή ανοιχτή συζήτηση με αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν με ή χωρίς τον ΗΙV. Συμμετέχει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Η 1η Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα AIDS. Η σημερινή μέρα αποτελεί μια υπενθύμιση πως ο ιός HIV υπάρχει εκεί έξω και ταλανίζει πολλά άτομα.

Πλέον όμως, δίνεται το μήνυμα πως όσοι έχουν AIDS δεν πρέπει να βιώνουν το στίγμα και να περιθωριοποιούνται για αυτό. Όσο δύσκολο και αν είναι κάτι τέτοιο εν έτει 2020.

Το AIDS αποτελεί και σήμερα μεγάλο ταμπού για σωρεία κόσμου. Από τη μία λογικό, γιατί πρόκειται για έναν ιό που σκοτώνει. Ωστόσο, τα άτομα που μοιράζονται τις ιστορίες τους σε μια ανοιχτή συζήτηση σημειώνουν πως «το στίγμα και η περιθωριοποίηση σκοτώνουν πιο γρήγορα από κάθε ιό και κάθε ουσία».

Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» διοργανώνουν μια ψηφιακή ανοιχτή συζήτηση. Σ' αυτήν τη συζήτηση, αληθινοί άνθρωποι που ζουν με ή χωρίς HIV, εξομολογούνται τη δική τους ιστορία.

Ειδικότερα, στο φετινό «I’m Positive», το οποίο θα προβληθεί στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube, κεντρικό ρόλο έχουν η η αποδοχή και η κατανόηση μέσα από πέντε αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν με ή χωρίς τον ιό του AIDS.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να σταθείς δίπλα στο παιδί σου την ώρα που το έχει ανάγκη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φωτεινό από την αποδοχή της οικογένειας και της κοινωνίας».

Πέντε ιστορίες για την αποδοχή

Οι ηθοποιοί Μιχάλης Οικονόμου και Γιώργος Μακρής, ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι, θίγουν το ζήτημα της υιοθεσίας και της αναδοχής. Οι ίδιοι έχουν υιοθετήσει ένα παιδάκι, αλλά ο ένας από τους δύο παραμένει νομικά «αόρατος».

Η Ερωφίλη Κόκκαλη, η οποία εργάζεται στον τομέα της σεξουαλικής υγείας, μιλάει για την αποδοχή. Και μας προτρέπει να ζήσουμε σε μια κοινωνία χωρίς τρανσοφοβία, χωρίς ομοφοβία, χωρίς φασισμό, χωρίς πατριαρχία, σε μια κοινωνία με ίσα δικαιώματα.

Ο οροθετικός και πρώην χρήστης ουσιών Μάριος Ατζέμης μιλά για τον στιγματισμό που τον ακολουθούσε στην πορεία της ζωής του. Και προσπαθεί να δώσει ελπίδα σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Την ίδια ώρα, ζητά μια κοινωνία με αποδοχή.

Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM