Κορονοϊός: Πώς θα είμαστε Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά

Δεν βελτιώνεται η κατάσταση στο κομμάτι της πανδημίας, παρά τα περιοριστικά μέτρα  ‒ Πώς θα είμαστε Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Πάνω από 1.380 νέες μολύνσεις από τον Covid-19 ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, ενώ οι διασωληνωμένοι σημείωσαν μικρή μείωση, αγγίζοντας τους 579. Μάλιστα, τα περισσότερα κρούσματα σημειώνονται στην Αττική (303), ενώ ακολουθεί σταθερά η Θεσσαλονίκη με 283.

Παρά τα περιοριστικά μέτρα, ο κορονοϊός συνεχίζει να επιτίθεται, με τον Νοέμβριο να έχει πια καταστεί ο χειρότερος μήνας από την αρχή της πανδημίας.

Λινού: «Να μην αφήσουμε τον ιό να μπει μέσα στα σπίτια μας»

«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή, έχουμε και λίγες δυνατότητες να δούμε τι γίνεται στη Νότια Ελλάδα, γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες. Περιμένοντας το εμβόλιο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας. Για τις γιορτές, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα οικογενειακό, χαρούμενο περιβάλλον, χωρίς να έχουμε πολλές επαφές με ανθρώπους», ανέφερε σε τηλεοπτική της παρέμβαση η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

«Και στη νησιωτική χώρα και στην Πελοπόννησο ακούγεται ότι δεν έχουν κρούσματα, αλλά φοβάμαι ότι πρέπει να κάνουμε τεστ, να εκπροσωπηθούν και αυτές οι περιοχές, για να δούμε τι κινδύνους εγκυμονεί η κατάσταση εκεί. Και στην Αττική χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα τεστ και καλό θα ήταν να είχαμε ένα τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα, για να διατηρήσουμε μια ασφάλεια, να μην ξεφύγουμε στις γιορτές. Στην Αμερική μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών έχουν αύξηση στα κρούσματα και υπάρχουν προτροπές ώστε ο κόσμος να μάθει πώς να πει “όχι” σε μια οικογενειακή συγκέντρωση», συνέχισε η κ. Λινού.

Πώς θα πάμε στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, λένε οι ειδικοί, ειδικά στην περίπτωση που ανοίξει το λιανεμπόριο, για το οποίο θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις την Παρασκευή.

Οι ειδικοί της επιτροπής για την πανδημία του κορονοϊού διαμηνύουν πως υπάρχει κίνδυνος με το άνοιγμα του λιανεμπορίου να καταγραφεί νέα διασπορά, ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να δώσει το «πράσινο φως» για να αρθεί σταδιακά το lockdown.

Μαζί με το λιανεμπόριο, είναι βέβαιο πως θα ανοίξουν για την περίοδο των εορτών και οι εκκλησίες.

Όσο θα μπαίνουμε χρονικά πιο βαθιά στον χειμώνα, τόσο η κατάσταση θα δυσκολεύει, υποστηρίζουν οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τρίτο κύμα στις αρχές του Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM