Εξαδάκτυλος: Πρόκειται για το τελευταίο lockdown - Ανησυχία για Θεσσαλονίκη

Ο κ. Εξαδάκτυλος εκτίμησε ότι πρόκειται για το τελευταίο lockdown - Ανησυχία για τον αριθμό των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Στην εκπομπή «Σήμερα», στον ΣΚΑΪ, μίλησε ο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξηγώντας πως πρόκειται για το τελευταίο lockdown, καθώς, αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 ετών, δεν θα χρειάζεται αυτός ο περιορισμός.

Ωστόσο, τόνισε πως «οι αριθμοί των ημερών μάς φρενάρουν, τα μέτρα αποδίδουν μεν, αλλά όχι στον ίδιο χρόνο». Επίσης, σημείωσε πως τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως, ωστόσο τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη «αναστατώνουν» όσα γνώριζαν οι ειδικοί, καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ακόμη σκληρότερου lockdown, λέγοντας ότι έχουν εξαντληθεί οι ψυχικές αντοχές των πάντων. «Πρέπει αυτό που ζητούμε (από τους πολίτες) να μπορεί και να γίνει».

Πρόσθετα μέτρα στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, καθώς –όπως είπε– τα κρούσματα στην πόλη δεν έχουν ουσιώδη διαφορά με της Αθήνας, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Η Θεσσαλονίκη, τόνισε, παρουσιάζει μια αύξηση μικρή αλλά σταθερή και δεν θα ήταν καλό, όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στην Αττική, να εισέρχεται σε πρόβλημα το δεύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της χώρας.

Πότε θα μπορέσουμε να ανοίξουμε συνολικά

Ωστόσο, από την πλευρά του o καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ανέφερε πως «αν πετύχουμε ένα 60-70% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί τον Μάιο και κάνουμε μετά ένα πολύ σκληρό lockdown τριών εβδομάδων, τότε ίσως μπορούμε μετά να ανοίξουμε συνολικά. Η μεταβατική περίοδος θα είναι πολύ πιο ελεύθερη απ' ό,τι είμαστε τώρα, αλλά δεν θα είναι τελείως ελεύθερη».

Τέλος, αναφερόμενος στην παράταση του lockdown, δήλωσε πως «από τη στιγμή που η διαχείριση αποφασίστηκε να γίνει μέσω lockdown, δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση. Ελπίζω ότι αυτό θα δουλέψει κάποια στιγμή. Η αύξηση των κρουσμάτων ενώ είμαστε σε lockdown οφείλεται στο ότι γίνονται πολλές επαφές σε “παρανομία”. Όταν κλείνουμε όλες τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης, οι πολίτες βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους». Ουσιαστικά, όσο πιο παράνομο είναι κάτι, τόσο πιο ανεξέλεγκτο μπορεί να γίνει μέσα σε κλειστούς χώρους», πρόσθεσε αναφορικά με τις παραβάσεις των πολιτών εν μέσω lockdown.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM