Φωτιά Σχίνος: 55.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη

φωτιά Αλεποχώρι
© (ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΙΔΗΣ/ EUROKINISSI)

Μάχη με τον χρόνο για να περιοριστεί η οικολογική καταστροφή που έχει ήδη φτάσει στα 55.000 στρέμματα γης, καθώς και σε δεκάδες σπίτια που έγιναν παρανάλωμα του πυρός, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Κορινθία.

Μετά από δύο εικοσιτετράωρα κατά τα οποία επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι που δυσχέραιναν το έργο της πυρόσβεσης, οι συνθήκες ευτυχώς μεταβλήθηκαν και η χθεσινή νύχτα ήταν η πρώτη κατά την οποία δεν υπήρξε ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς στα Γεράνεια Ορη καθώς η άπνοια βοήθησε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα το πρωί  είναι καλύτερη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η πυρκαγιά μέσα στην ημέρα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021, στην περιοχή Σχίνος Λουτρακίου Κορινθίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με πολλές διάσπαρτες ενεργές καύσεις.

Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», οκτώ (8) Α/Φ, οκτώ (8) PZL, δύο (2) Ε/Π και ακόμη δύο (2) Ε/Π του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. ως συντονιστικά.

Συνδρομή παρέχουν: δύο (2) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο συντονισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων διεξάγεται από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη. 

«Δεν μας προβληματίζει πλέον»

Για την πυρκαγιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα γης σε Κορινθία και Αττική μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» o Αντώνης Κούκουζας, πυραγός και πρόεδρος Αξιωματικών και υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Δυστυχώς ξεκινήσαμε νωρίς με τις δασικές πυρκαγιές. Δύσκολη φωτιά. Πυρκαγιά που ξεκίνησε νύχτα, σε δύσκολη περιοχή. Συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν να επιχειρούν στην περιοχή. Όλοι οι συνάδελφοι ήταν εμβολιασμένοι με περίσσιο πάθος και αυταπάρνηση. Παρότι είναι εν εξελίξει, η συγκεκριμένη πυρκαγιά δεν μας προβληματίζει. Βοήθησε ότι χθες γύρισε ο άνεμος» σημείωσε.

Αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, τόνισε ότι αυτά ακόμα διερευνώνται. Πάντως, υπογράμμισε, ότι «η πλειοψηφία των πυρκαγιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε προέρχεται από ανθρώπινη αμέλεια».

Τι πυροδότησε την καταστροφή

Τα μετεωρολογικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον Σχίνο και εξακολουθεί να καίει με διαρκείς αναζωπυρώσεις στα Γεράνεια Ορη, πλήττοντας τους νομούς Κορινθίας και Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo είχαμε:

  • Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επί 26 ημέρες
  • Μέσα σε διάστημα 95 ημερών είχαμε μόλις 6 ημέρες βροχοπτώσεων, με ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών
  • Έπνεαν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι με ριπές ταχύτητας μεταξύ 50 χλμ./ω-66 χλμ./ώρα.
  • Η πυρκαγιά ανέπτυξε χθες, Πέμπτη, τον δικό της καιρό
  • Η ακραία συμπεριφορά της πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες