Σαρλ Μισέλ για Sofagate: Μακάρι να γύριζα τον χρόνο πίσω

Σάρλ Μισέλ
Πηγή: Facebook

Μιλώντας σε ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε το «Sofagate» ως ένα «κακό μομέντουμ» της ΕΕ στην Αγκυρα.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα λόγω της απραξίας του απέναντι στην προσβολή Ερντογάν προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είπε για το επεισόδιο:

«Λυπάμαι βαθιά για ό,τι συνέβη. Εάν ήταν δυνατόν, θα ήθελα να επιστρέψω και να διορθώσω αυτό το περιστατικό. Πρέπει να διδαχθούμε, γιατί υπήρξε μια αποτυχία. Λυπάμαι για ό,τι συνέβη, το είπα και το επαναλαμβάνω, αλλά ελπίζω ότι θα είναι δυνατόν να επανέλθουμε στην ουσία και να εκφράσω ποια είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική και οι κανόνες. Ομως, φυσικά, αναγνωρίζω ότι ήταν ένα κακό μομέντουμ για την Ευρώπη».

Ο κ. Μισέλ πρόσθεσε ότι έθεσε το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου στον Ερντογάν και πως τόσο ο ίδιος όσο και η κ. Φον Ντερ Λάιεν ξεκαθάρισαν στον Τούρκο πρόεδρο ότι η προσέγγιση με την ΕΕ απαιτεί ενίσχυση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το περιστατικό στο ’’παλάτι’’ του Σουλτάνου

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε το βίντεο που αποτυπώνει την αγένεια του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς το πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στο βίντεο βλέπουμε τον Τούρκο Πρόεδρο να υποδέχεται τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο εσωτερικό του «παλατιού» του προκειμένου να προβούν στις καθιερωμένες δηλώσεις.

Το πρόβλημα όμως ήταν ότι οι διαθέσιμες καρέκλες ήταν μόλις δύο, με αποτέλεσμα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να σαστίσει προς στιγμήν, αφού δεν είχε πού να καθίσει για να συνομιλήσει ως ίση προς ίσους. Η λύση που βρέθηκε ήταν να παρακολουθήσει τη συζήτηση από τον καναπέ που βρίσκεται στον χώρο, όντας απέναντι από τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.