Bataclan: 5 χρόνια μετά την αιματηρή επίθεση

H 13η Νοεμβρίου αποτελεί μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της Γαλλίας, με το θέατρο Bataclan να μετατρέπεται σε σκηνικό πολέμου.

Μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις στο 10ο και 11ο διαμέρισμα του Παρισιού αλλά και στο προάστιο του Σαιν-Ντενί ήταν αρκετές για να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ιδιοκτήτες του Bataclan, έχοντας εβραϊκή καταγωγή, ήταν άμεσος στόχος του Ισλαμικού Κράτους, που ανέλαβε την ευθύνη για τις αιματηρές επιθέσεις.

Από τις συνολικές επιθέσεις στα περίχωρα του Παρισιού έχασαν τη ζωή τους 129 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 89 ήταν από το θέατρο Bataclan.

 

Το σκηνικό της «σφαγής» στο θέατρο Bataclan

Περίπου 1.500 άτομα βρίσκονταν στο θέατρο Bataclan για να απολαύσουν τη συναυλία του ροκ συγκροτήματος «Eagles of Death Metal». Ωστόσο, η χαρά τους δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ, καθώς μία ώρα μετά την έναρξη της συναυλίας ξεκίνησε η τρομοκρατική επίθεση.

Τέσσερις άνδρες, ντυμένοι στα μαύρα, εισέβαλαν στην αίθουσα κρατώντας καλάσνικοφ. Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που κράτησε συνολικά 20 λεπτά, οι δράστες φώναζαν «Αλλάχου Ακμπάρ».

Αρκετοί από τους θεατές κατάφεραν να ξεφύγουν, ωστόσο γύρω στους 60-100 θεατές κρατήθηκαν όμηροι.  Οι αστυνομικές αρχές επενέβησαν όταν αναφέρθηκε πως οι δράστες είχαν αρχίσει να δολοφονούν τους ομήρους.

Παράλληλα, ένας μάρτυρας που ξέφυγε μέσα από το θέατρο δήλωσε πως άκουσε έναν ένοπλο να λέει χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι συνέπεια του κακού που κάνει ο Ολάντ (ο τότε Γάλλος πρόεδρος) στους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο».

Τελικά, η κατάσταση ομηρίας έληξε όταν η αστυνομία εξουδετέρωσε τους δράστες και απελευθέρωσε τους ανθρώπους μέσα από το Bataclan.

phorio ekso apo to bataclan

Οι επιθέσεις που είχαν προηγηθεί

Οι αρχικές επιθέσεις των τρομοκρατών είχαν ξεκινήσει κοντά στο Κανάλι Σαιν-Μαρτέν, όπου πυροβόλησαν ανθρώπους που βρίσκονταν έξω από ένα καφέ-μπαρ. Στη συνέχεια επιτέθηκαν στο «Le Petit Cambodge», αφαιρώντας τη ζωή 11 ατόμων.

Οι δράστες διέφυγαν με αμάξι και στη συνέχεια σημειώθηκε επίθεση στην ταράτσα του ιταλικού εστιατορίου «La Casa Nostra» από έναν ένοπλο άνδρα. Εκεί, έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

louloudia gia ta thimata tromokratiki epithesis ekso apo estiatorio

Εκρήξεις

Κατά τη διάρκεια ενός φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα στο Σταντ ντε Φρανς σημειώθηκε έκρηξη σε ένα μπαρ που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το γήπεδο. Τον αγώνα παρακολουθούσε και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έφυγε με ασφάλεια από το γήπεδο. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης του αγώνα ακούστηκαν άλλες 2 εκρήξεις. Όλες αποδόθηκαν σε καμικάζι αυτοκτονίας.

Επίθεση στην οδό Rue de Charonne

Δύο οπλισμένοι άνδρες άρχισαν να πυροβολούν στη βεράντα του εστιατορίου «La Belle Équipe» στην οδό  Rue de Charonne, με αποτέλεσμα 18 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο.

to estiatorio la belle equipe sti gallia

Η σχέση ενός βομβιστή με την Ελλάδα

Κοντά στη σορό ενός βομβιστή αυτοκτονίας στο Σταντ ντε Φρανς βρέθηκε ένα διαβατήριο Συρίας. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε πως το συγκεκριμένο διαβατήριο ανήκε σε άτομο που είχε καταχωριστεί ως πρόσφυγας στο νησί της Λέρου, ακριβώς έναν μήνα πριν από την επίθεση.

Το Ισλαμικό Κράτος

Το πρωί της 14ης Νοεμβρίου το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη των τρομοκρατικών επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους συνολικά. Μάλιστα, επαίνεσε τους οκτώ δράστες, λέγοντας πως «αυτό ήταν μόνο η αρχή της καταιγίδας»

nekros ekso apo to bataclan

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα