Η εμπλοκή της Τουρκίας στις γαλλικές εκλογές και οι αντιδράσεις Ερντογάν

 

Σε νέο κύκλο εντάσεων εισέρχονται Γαλλία και Τουρκία πάνω που οι σχέσεις τους έδειχναν σημάδια εξομάλυνσης

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί λόγω διαφωνιών για τη Συρία, τη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο. Τον Δεκέμβριο, η Γαλλία πρωταγωνίστησε σε διπλωματική κίνηση για επιβολή κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία για τις έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο.

Την ανησυχία του ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να επηρεάσει την έκβαση των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξέφρασε ο Εμμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι. Δηλώσεις φωτιά σε μια περίοδο που επιχειρείται η αναθέρμανση των γαλλοτουρκικών σχέσεων.

Μακρόν: «Θα υπάρξουν απόπειρες ανάμιξης» της Άγκυρας στις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε χθες, Τρίτη, για «τις απόπειρες ανάμιξης» της Τουρκίας στις επόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2022, χωρίς ωστόσο να κλείσει την πόρτα σε μια βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα.

«Προφανώς. Θα υπάρξουν απόπειρες ανάμιξης στις επόμενες εκλογές. Έχει γραφτεί και οι απειλές δεν είναι συγκαλυμμένες», δήλωσε ο Μακρόν, όταν ερωτήθηκε στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο τηλεοπτικό κανάλι France 5.

Αναφερόμενος στη διαμάχη για το θρησκευτικό ζήτημα, που ξέσπασε μετά την ομιλία του το φθινόπωρο στην οποία αναφέρθηκε σε «ισλαμιστικές αποσχιστικές τάσεις», ο Μακρόν καταφέρθηκε εναντίον «μιας πολιτικής κρατικών ψευδών που αναπαράγονται από τα όργανα του Τύπου που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος», καθώς και «από ορισμένα μεγάλα δίκτυα που ελέγχονται από το Κατάρ».

 

Τι απαντά το τουρκικό ΥΠΕΞ

Αβάσιμες χαρακτηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την Τουρκία και υπενθυμίζει στην Γαλλία ότι αυτή την περίοδο στην οποιαδήποτε θετική ή αρνητική στάση και ρητορική που θα επιδείξει, η Τουρκία θα ανταποκριθεί αναλόγως.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “στο γαλλικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι France 5, μεταδόθηκε χθες το βράδυ μια εκπομπή, στην οποία περιλαμβάνονταν άδικες και αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του Προέδρου μας και της χώρας μας”. “Θεωρούμε απαράδεκτες τις απαντήσεις του Προέδρου της Γαλλίας Μακρόν στα σκόπιμα ερωτήματα που τέθηκαν στην εκπομπή, όπως επίσης και αντίθετες στις σχέσεις φιλίας και συμμαχίας μεταξύ των χωρών μας.

Η Τουρκία, στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, της Συρίας και της Λιβύης εφάρμοσε νόμιμες πολιτικές βασισμένες στο διεθνές δίκαιο. Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα που ετοιμάστηκε σκόπιμα πριν από την διάσκεψη κορυφής της ΕΕ και οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί που απέβλεπαν στο να διαβρώσουν την πραγματικότητα μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας δεν θα επιτύχουν τον στόχο τους”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διασπορά στην Γαλλία εάν αναμειχθεί ο Ερντογάν

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg η ανάμιξη θα είναι με τη μορφή «παιχνιδιού για την κοινή γνώμη» – πιθανόν μία αναφορά στην τουρκική διασπορά στη Γαλλία και στην επιρροή της Άγκυρας μέσω ενός δικτύου σχολείων, τεμενών και οργανώσεων στα γαλλικά εδάφη.

Ο Ερντογάν έχει ήδη κατηγορηθεί για ανάμιξη σε εκλογές, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όταν είχε ζητήσει το 2017 από τους γερμανοτούρκους ψηφοφόρους να ψηφίσουν εναντίον του κόμματος της Άγγελα Μέρκελ.

«Σημείωσα από την αρχή του έτους την επιθυμία του προέδρου Ερντογάν για επαναπροσέγγιση. Θέλω να πιστεύω ότι είναι κάτι εφικτό», δήλωσε ο Μακρόν, σε μία αναφορά στις επικοινωνίες που είχε τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο με τον Τούρκο πρόεδρο, έπειτα από μία εξαιρετικά τεταμένη περίοδο στις διμερείς σχέσεις, σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων: από το Ισλάμ, έως την Ανατολική Μεσόγειο.

«Όμως, δεν μπορεί να υπάρξει επαναπροσέγγιση, όταν υπάρχουν αμφισημίες», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Δεν θέλω επαναπροσέγγιση, με μια καλύτερη σχέση, όταν υπάρχουν τέτοιοι ελιγμοί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM