Ο κυκλώνας Γιας έφτασε στις ανατολικές ακτές της Ινδίας

κυκλώνας Γιας στην Ινδία
© Twitter

Ο κυκλώνας Γιας, ο δεύτερος κατά σειρά κυκλώνας, μετά τον Tauktae, που πλήττει την Ινδία σε διάστημα δύο εβδομάδων, έφτασε στο κρατίδιο Οντίσα, στα ανατολικά της χώρας.

Ήδη, όπως μεταδίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ινδίας, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν μετακινηθεί σε καταφύγια, προκειμένου να προστατευτούν από τα δεινά που θα επιφέρει ο νέος αυτός κυκλώνας. Μάλιστα, καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν ήδη τις παράκτιες πόλεις και τα χωριά, προμηνύοντας τη σφοδρή άφιξη του κυκλώνα.

Αξίζει να αναφερθεί πως από το πέρασμα ενός ανεμοστρόβιλου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι από ηλεκτροπληξία στην περιοχή Χούγκλι, στη Δυτική Βεγγάλη.

κυκλώνας Γιας
© Twitter

Προειδοποίηση και για παλιρροϊκά κύματα ύψους τριών μέτρων

Να σημειωθεί πως η μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε στο Twitter: «Η πολύ ισχυρή κυκλωνική καταιγίδα Γιας βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νότια - νοτιοανατολικά της Μπαλασόρε» στην Οντίσα. 

Παράλληλα, οι μετεωρολόγοι αναμένουν ριπές ανέμου που θα φτάνουν τα 185 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ έχουν προειδοποιήσει και για παλιρροϊκά κύματα ύψους περίπου τριών μέτρων, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν πλημμύρες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κλειστά αεροδρόμια της χώρας

Οι Αρχές της Καλκούτα έδωσαν εντολή να κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης. Επιπλέον, κλειστό θα παραμείνει και το αεροδρόμιο της Μπουμπανεσβάρ, πρωτεύουσας του κρατιδίου Οντίσα.

«Κάθε ζωή είναι πολύτιμη» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Οντίσα, Ναβίν Πατναΐκ, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται και να απομακρυνθούν από τις ακτές. Την ίδια ώρα, περίπου 4.800 μέλη σωστικών συνεργείων έχουν ήδη κινητοποιηθεί στα δύο αυτά κρατίδια.

«Ο κυκλώνας αυτός προσθέτει στα δεινά εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ινδία, την ώρα που η Covid-19 δεν τους επιτρέπει να πάρουν ανάσα» δήλωσε ο Ουντάγια Ρεγκίμ, αξιωματούχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη Νότια Ασία.

Εξάλλου, ο κυκλώνας Γιας είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει προβλήματα και στις προσπάθειες αντιμετώπισης της Covid-19, την ώρα που στη χώρα το ένα αρνητικό ρεκόρ ξεπερνάει το άλλο, με 27 εκατ. κρούσματα κορονοϊού και αποκορύφωμα τους περισσότερους από 4.000 θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Φρικτό πλήγμα ο κυκλώνας Γιας για τη χώρα και τους ανθρώπους της

«Ο κυκλώνας αυτός είναι ένα φρικτό πλήγμα για πολλούς ανθρώπους στις παράκτιες περιοχές, οι οικογένειες των οποίων έχουν επηρεαστεί από τις μολύνσεις και τους θανάτους λόγω της Covid-19» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης της περιοχής Σανταρμπάνς της Δυτικής Βεγγάλης, Μπανκίμ Σάντρα Χάζρα. Και συμπλήρωσε: «Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στις παράκτιες περιοχές. Είναι δύσκολο να τους προσφέρουμε καταφύγιο και παράλληλα να τηρούμε τις αποστάσεις για την πρόληψη της Covid-19».

ΙΝΔΙΑ
ΠΗΓΗ:EF SYN.GR

Κάποια εμβολιαστικά κέντρα στις παράκτιες περιοχές της Δυτικής Βεγγάλης και στην Καλκούτα θα αναστείλουν τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με την πρωθυπουργό του κρατιδίου Μαρμάτα Μπανερζί, οι Αρχές προσπαθούν να εφοδιάσουν τα νοσοκομεία με επαρκή ποσότητα οξυγόνου και φαρμάκων για να καλύψουν τις ανάγκες τους μέχρι να περάσει ο κυκλώνας.

Γιατί είναι όλο και πιο συχνά τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ινδία;

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η συχνότητα και η ένταση των καταιγίδων στα νερά γύρω από την Ινδία αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη αλλά και της ανόδου της θερμοκρασίας του νερού.

Κυκλώνας στην Ινδία
© Twitter

Υπενθυμίζεται βέβαια πως από τους πιο φονικούς κυκλώνες στην παγκόσμια ιστορία, οι πιο σφοδροί έχουν σχηματιστεί στον κόλπο της Βεγγάλης, ανάμεσά τους και αυτός που σημειώθηκε το 1970 και προκάλεσε τον θάνατο μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στην περιοχή όπου αργότερα έγινε το Μπανγκλαντές. Ο πιο φονικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην Οντίσα ήταν αυτός του 1999, που σκότωσε 10.000 ανθρώπους.

Η πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19 στην Ινδία

Όπως προαναφέρθηκε, η Ινδία υποφέρει από την υγειονομική κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού, ενώ η χώρα ξεπέρασε το όριο των 27 εκατομμυρίων μολύνσεων, παρά το γεγονός ότι ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε νέα μείωση. Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών που κατέληξαν μέσα σε μόλις 24 ώρες ξεπέρασε εκ νέου τις 4.000.

Ινδία νεκρός covid
© AP

Σύμφωνα με τα δεδομένα που αναφέρει το υπουργείο Υγείας της χώρας, τα οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόλις χθες καταγράφηκαν 208.921 κρούσματα του φονικού ιού, ενώ οι νεκροί «άγγιξαν» τον ασύλληπτο αριθμό 4.157.

Ινδία covid
© AP

Τέλος, να σημειωθεί πως ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Ινδία των 1,3 δισ. κατοίκων ανέρχεται, κατά τα επίσημα στοιχεία –τα οποία όμως θεωρούνται πολύ υποτιμημένα από τους περισσότερους ειδικούς–, σε 311.388 νεκρούς επί συνόλου 27,16 εκατ. μολύνσεων.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα