Προτάσεβιτς: «Με ακολουθούσαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας»

δημοσιογράφος

Τις στιγμές που προηγήθηκαν της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ και τη σύλληψη του 26χρονου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς παρουσίασε ο «Guardian», επικαλούμενος μαρτυρίες επιβατών δίπλα στον δημοσιογράφο.

«Μην το κάνετε, θα με σκοτώσουν, είμαι μετανάστης» είπε σε μια αεροσυνοδό ο 26χρονος, όταν κατάλαβε πως το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Μινσκ, για να λάβει την απάντηση από μια εξ αυτών: «Πρέπει, δεν έχουμε επιλογή».

Λίγα λεπτά αργότερα, ο δημοσιογράφος και blogger συνελήφθη από τις Αρχές της Λευκορωσίας μαζί με τη σύντροφό του, Σοφία Σαπέγκα.

Στο μεταξύ, πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, ο Προτάσεβιτς είχε στείλει σε φίλο του το εξής SMS «Lol (σ.σ. laughing out loud), φαίνεται πως υπηρεσίες ασφαλείας με ακολουθούν στο αεροδρόμιο… Προσπάθησαν μάλιστα να φωτογραφίσουν και τα έγγραφά μου. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ύποπτο…».

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι κατέβηκαν από το αεροσκάφος στο Μινσκ, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας, ενώ η αποβίβαση και άλλων επιβατών υποδεικνύει, σύμφωνα με την δημοσιογράφο του «Russia Today», Μαργκαρίτα Σιμόνιαν, πως η υποψία του Προτάσεβιτς ότι τον ακολουθούσαν ήταν προφανώς σωστή.

Σημειώνεται πως ο Προτάσεβιτς είχε έρθει στην Ελλάδα για να καλύψει την ομιλία της επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ακολούθησαν ολιγοήμερες διακοπές, πριν από την αναχώρησή του για το Βίλνιους, όπου κατοικεί το τελευταίο διάστημα.

Η Τιχανόφσκαγια και ένας συνεργάτης της είχαν, επίσης, επιβιβαστεί στην ίδια πτήση μερικές μέρες νωρίτερα, χωρίς να προκύψει κάποιο θέμα.

Λουκασένκο: Δεν γνώριζα πως ο Προτάσεβιτς ήταν στο αεροπλάνο

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο υποστήριξε σήμερα πως δεν γνώριζε ότι ο αντιφρονών blogger Ρομάν Προτασέβιτς επέβαινε στην πτήση που εξετράπη στο Μινσκ, αλλά ότι θα έδινε εντολή να προσγειωθεί το αεροσκάφος εάν το ήξερε.

Ο Λουκασένκο είπε ακόμη σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη των μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν πέρυσι το καλοκαίρι.

Τα σχόλιά του έγιναν λίγο αφού η εξόριστη επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, δήλωσε σήμερα ότι η αντιπολίτευση σχεδιάζει νέα φάση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία.