Ιαπωνία - Έτοιμη να υποδεχτεί Ουκρανούς πρόσφυγες

Ιαπωνία σημαία

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι ουκρανοί πρόσφυγες θα μπορούν να μετατρέπουν την βραχυπρόθεσμη βίζα εισόδου σε πιο μακροπρόθεσμη που θα τους επιτρέπει να εργάζονται, η πιο πρόσφατη κίνηση του Τόκιο, που επί μακρόν υπήρξε διστακτικό απέναντι στο προσφυγικό, να υποδεχτεί Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου.

Ο αριθμός των προσφύγων που έχουν μέχρι στιγμής φύγει από την Ουκρανία, από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία, ξεπέρασε χθες τα 2,8 εκατομμύρια.

Η Ιαπωνία, παρότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, έχει υπάρξει για πολύ καιρό επιφυλακτική να δεχτεί πρόσφυγες.

Το 2020, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, δέχτηκε 47 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 44 ήταν για "ανθρωπιστικούς" λόγους.

Ωστόσο, εντός ημερών από την εισβολή ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία θα δεχτεί κάποιους Ουκρανούς πρόσφυγες στο έδαφός της.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι αιτήσεις θα είναι αρχικά περιορισμένες για συγγενείς και φίλους των περίπου 1.900 Ουκρανών που βρίσκονται ήδη στην Ιαπωνία.

Σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιοσιχίσα Φουρουκάουα δήλωσε ότι οι Ουκρανοί, οι οποίοι αρχικά θα εισέρχονται στην Ιαπωνία με βραχυπρόθεσμη βίζα 90 ημερών, θα μπορούν να αποκτούν ένα ειδικό καθεστώς βίζας που θα τους επιτρέπει να εργάζονται, ένα βασικό βήμα προς την απόκτηση μιας μεγαλύτερης διάρκειας άδειας παραμονής στην Ιαπωνία.

Περισσότερα βήματα, όπως ένα συνολικό σχέδιο υποστήριξης, μελετώνται από την κεντρική κυβέρνηση. Συνολικά 47 ουκρανοί έχουν φθάσει στην Ιαπωνία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Πόλεις σε όλη τη χώρα έχουν προσφέρει στέγαση, ενώ εταιρείες με επικεφαλής την Pan Pacific International, διαχειρίστρια μιας μεγάλης ιαπωνικής αλυσίδας εκπτωτικών καταστημάτων, έχουν υποσχεθεί θέσεις εργασίας και οικονομική στήριξη.

Η ταχύτητα της ανταπόκρισης της Ιαπωνίας είναι σχεδόν χωρίς προηγούμενο, λένε υπέρμαχοι των προσφύγων, επικαλούμενοι την ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και την έγκαιρη αποδοχή του ζητήματος από τον Κισίντα.

"Δεδομένης της στενής συμμαχίας της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ θεωρώ ότι υπάρχει επίσης ένα στοιχείο διάθεσης να συνεισφέρει ως μέλος του δυτικού μπλοκ", λέει ο Νοριχίσα Ορι, διευθυντής της Pathways Japan, μιας οργάνωσης αρωγής για πρόσφυγες.

Η απόσταση της Ιαπωνίας από την Ευρώπη πιθανόν να περιορίσει τον αριθμό τους, τουλάχιστον αρχικώς.

Ο Σέργκι Κορσούνσκι, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ιαπωνία, είπε στο Reuters ότι αναμένει μερικές εκατοντάδες Ουκρανούς να φθάσουν στη χώρα.

"Πρέπει να αρχίσουμε να ευχαριστούμε την Ιαπωνία, την κυβέρνηση της Ιαπωνίας", λέει ο Αλεξάντερ Ντμιτρένκο, ένας καναδο-ουκρανός δικηγόρος που εργάζεται για την δημιουργία ενός σχεδίου στήριξης των προσφύγων.

"Και τους ανθρώπους εκείνους, που ενώ δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο στην Ιαπωνία, έχουν υιοθετήσει μια πολύ έντονη στάση, πολύ έγκαιρη δράση, για να στηρίξουν γενικώς την Ουκρανία και ειδικώς τους πρόσφυγές μας", προσθέτει.