Οι 11 φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του έτους

Οι φορολογικές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν 

Μία σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις θα κληθούν να εκπληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους.

Εκτός από την καταβολή των… γνωστών οφειλών, όπως είναι δόση ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος, φέτος ξεχωρίζει η διορία για την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, που αφορά όσους έχασαν την εν λόγω ρύθμιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

του Βασίλη Τσεκούρα

Υπενθυμίζεται ότι φέτος δεν θα καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας έως τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει δίμηνη παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, οι φορολογικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να τακτοποιήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου, αφορούν:
  1. Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος:

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση έως 31 Δεκεμβρίου 2020, σε περίπτωση που με την υποβολή αρχικής φορολογικής δήλωσης δεν έχει υπολογιστεί η μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου έτους 2019.

  1. Ραβασάκια με έξτρα φόρο για εισοδήματα του 2014:

Φορολογούμενοι που έλαβαν εκκαθαριστικά για την πληρωμή φόρου για εισοδήματα που είχαν εισπράξει το 2014,τα οποία δεν είχαν δηλώσει το 2015 ο οποίος υπολογίστηκε κατ΄εκτίμηση, έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να υποβάλουν χειρόγραφη φορολογική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

  1. Ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές του 2017:

Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να υποβληθεί χειρόγραφη τροποποιητική φορολογική δήλωση, από εργαζόμενους που τους καταβλήθηκαν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που αφορούν το έτος 2017.

  1. Αναδρομικά:

Μισθωτοί ή συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος του έτους για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων και οι γιατροί του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ

  1. Επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις:

Δεύτερη ευκαιρία να ενταχθούν εκ νέου στη ρύθμιση έχουν οι οφειλέτες που

πλήττονται από την πανδημία και έχασαν τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο. Οι εν λόγω φορολογούμενοι έχουν περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να υποβάλουν αίτηση επανένταξης, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν τη δόση του Δεκεμβρίου, έως την τελευταία ημέρα του έτους.

  1. Κάτοικοι εξωτερικού:

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για όσους μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή κατά το προηγούμενο έτος.

  1. Δηλώσεις φορολογούμενων που αποβίωσαν:

Μέχρι τέλος του έτους υποβάλλονται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. οι φορολογικές δηλώσεις από τους κληρονόμους αποβιωσάντων το 2019.

  1. Δηλώσεις COVID:

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διορθώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 λάθη και παραλείψεις των δηλώσεων για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να δηλωθεί η μείωση του ενοικίου Νοεμβρίου.

  1. ΦΠΑ στα ακίνητα.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβληθεί η αίτηση αναστολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα με άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2020.

  1. ΕΝΦΙΑ:

Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2020.

  1. Φόρος εισοδήματος:

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθεί η έκτη δόση του φετινού λογαριασμού του φόρου εισοδήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM