Μειωμένα ενοίκια: Εκταμιεύονται οι αποζημιώσεις Απριλίου

ΑΑΔΕ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Φωτιά έχουν πάρει οι μηχανές στην ΑΑΔΕ με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Τη Δεύτερα αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών

Παράλληλα η ΑΑΔΕ προχωρά σε τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων για την καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια τον Απρίλιο αλλά και προηγούμενους μήνες.

Σήμερα ξεκινά η προκαταβολή των αποζημιώσεων για τα κουρεμένα ενοίκια του Απριλίου οι οποίες ανέρχονται στο 80% των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί. Βάση για την πληρωμή αποτελούν οι δηλώσεις COVID Μαρτίου. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες θα υποβάλουν τις δηλώσεις για το μήνα Απρίλιο. Όσοι δεν το κάνουν, θα επιστρέψουν τα ποσά που εισέπραξαν.

Εμπορικό κατάστημα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Εξόφληση ιδιοκτητών που καταχώρησαν το τραπεζικό IBAN

Στο σχεδιασμό μπαίνει και η εξόφληση 1.500 περίπου ιδιοκτητών ακινήτων που καταχώρησαν το τραπεζικό τους IBAN στο Taxisnet. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ εξακολουθεί να αναζητά 25.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν ακόμα δηλώσει στο ΤaxisNet το τραπεζικό τους IBAN,  προκειμένου να τους καταβληθούν χρήματα.

Στο μεταξύ δημοσιεύθηκε η λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δικαιούνται απαλλαγή ενοικίου για το μήνα Μάιο. Η απόφαση με τους ΚΑΔ που δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια το Μάιο αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο  συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου παρόλο που άνοιξε εντός του Απριλίου. Τα μηδενικά ενοίκια ισχύουν για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Στις επιχειρήσεις με μηδενικά ενοίκια περιλαμβάνονται επίσης τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές, οι παιδότοποι. 

«Κούρεμα» πληττόμενων επιχειρήσεων

Επίσης το μέτρο του “κουρέματος” δεν εφαρμόζεται αυτόν το μήνα, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες τους τελευταίους μήνες πλήρωναν ενοίκιο το οποίο ήταν «κουρεμένο» κατά 40%. Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή για ακόμη ένα μήνα θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Όσον αφορά τον Ιούνιο, η εφαρμογή του μέτρου των μειωμένων ενοικίων θα περιοριστεί σημαντικά δεδομένου ότι σημαντικό πλέον κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας έχει επαναλειτουργήσει. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι να ισχύσει κούρεμα 40% στα ενοίκια των επιχειρήσεων που θα συνεχίζουν λειτουργούν με περιοριστικά μέτρα όπως γυμναστήρια, χειμερινά σινεμά, κλειστοί – εσωτερικοί χώροι διασκέδασης και εστίασης κ.λπ. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα