Για ποιους «παγώνουν» φέτος τα τεκμήρια

Υπουργείο Οικονομικών
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

«Παγωμένα» αναμένεται να διατηρήσει το υπουργείο Οικονομικών τα τεκμήρια διαβίωσης εν όψει της υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων. Σημειώνεται πως στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά το Πάσχα, οι πληττόμενοι φορολογούμενοι θα βρουν προσυμπληρωμένα τα ποσά που χαρακτηρίζονται ως εύλογες δαπάνες, όπως για παράδειγμα το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ ή άλλες αποζημιώσεις που έχουν λάβει.

Συγκεκριμένα, στον «πάγο» θα μπουν τα τεκμήρια για τους πληττόμενους, οι οποίοι κινδυνεύουν να φορολογηθούν με βάση τα τεκμαρτά και όχι τα πραγματικά τους εισοδήματα και ανήκουν στις εξής κατηγορίες φορολογουμένων: 

  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες
  • Οι εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης εργασίας
  • Οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» 
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει «κουρεμένα» ενοίκια
Ακίνητα
(EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

Για παράδειγμα, ένας άγαμος μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ, διαθέτει ένα ακίνητο 90 τετραγωνικών στην περιοχή του Χαλανδρίου και ένα ΙΧ 1.600 κυβικών, με την εφορία να θεωρεί:

* Τεκμήριο διαβίωσης (άγαμου): 3.000 ευρώ 

* Τεκμήριο αυτοκινήτου: 5.200 ευρώ

* Τεκμήριο ακινήτου: 3.850 ευρώ

* Σύνολο τεκμηρίων: 12.050 ευρώ

Ο εν λόγω φορολογούμενος κάλυπτε τις δαπάνες του και φορολογούνταν με βάση το πραγματικό δηλωθέν εισόδημα των 14.000 ευρώ. Ωστόσο, σε περίπτωση που το 2020 τέθηκε σε αναστολή εργασίας για ένα διάστημα τριών μηνών, θα δηλώσει εισόδημα περίπου 10.500 ευρώ, με αποτέλεσμα να πέσει στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων, τα οποία είναι υψηλότερα κατά σχεδόν 1.550 ευρώ.

Το «πάγωμα» των τεκμηρίων δεν θα ισχύσει για όσους πολίτες είχαν φορολογηθεί με βάση τα τεκμαρτά τους εισοδήματα σε τουλάχιστον ένα φορολογικό έτος κατά την προηγούμενη διετία. 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα