Εύρημα της νεοφιλελεύθερης σχολής Χατζηδάκη το κόλπο με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ;

Κωστής Χατζηδάκης
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Στη «νεοφιλελεύθερη σχολή σκέψης Κωστή Χατζηδάκη» αποδίδουν οι μυημένοι το κόλπο με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που δεν… στέλνονται και παρ' όλα αυτά πληρώνονται με… χρυσάφι από τους ανυποψίαστους πολίτες, πολλοί από τους οποίους απευθύνονται σε ιδιώτες παρόχους.

«Το μένος τους κατά του κρατικού τομέα της οικονομίας και η προσήλωσή τους στην όσο το δυνατόν ευρύτερη ιδιωτικοποίηση, που  φαίνεται να είναι στρατηγική επιλογή η απαξίωση ισχυρών κρατικών οργανισμών και αμέσως μετά η πώλησή τους, κοψοχρονιά, σε ιδιώτες με πολύ βολικούς όρους για τους επίδοξους αγοραστές». Η αναφορά του ονόματος του πρώην υπουργού –πολιτικού προϊσταμένου της ΔΕΗ και νυν υπουργού Eργασίας, Κωστή Χατζηδάκη– για όσους τον επικαλούνται δεν είναι τυχαία.

Η ιστορία πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, όταν ακόμα ο Κωστής Χατζηδάκης βρισκόταν στα έδρανα του Eυρωκοινοβουλίου. Τότε είχαν προκληθεί ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις όταν εκείνος είχε στηρίξει πάση δυνάμει την προσφυγή της ιρλανδικής Ryan Αir κατά της τεχνηέντως παρακμάζουσας Ολυμπιακής, οι φήμες περί πώλησης της οποίας είχαν πυκνώσει. Αργότερα, ως αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ο κ. Χατζηδάκης δήλωνε πως «είναι μικρή η πιθανότητα να επιβιώσει η Ολυμπιακή με τη σημερινή της μορφή» (εν έτει 2007). Λίγο αργότερα, η εταιρεία πωλήθηκε σε συγκεκριμένο επιχειρηματία –τον Ανδρέα Βγενόπουλο– και, σύντομα, μια πάλαι ποτέ υπερδύναμη των αιθέρων μετετράπη σε ανύπαρκτο κομπάρσο, με μεγάλο κομμάτι της περιουσίας της να σαπίζει ακόμη και ως σήμερα, μιάμιση δεκαετία μετά.

Η στρατηγική, ίδια και σήμερα. Η απαξίωση της ΔΕΗ είχε ξεκινήσει στις δημόσιες τοποθετήσεις των «γαλάζιων» ιθυνόντων πολύ πριν από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης άφηνε συχνά πυκνά αιχμές για προβληματική εικόνα της εταιρείας. Αιχμές που παρέπεμπαν σε ανεπάρκεια, ώσπου το κόλπο των golden boys με τους λογαριασμούς που πληρώνονται «χρυσάφι» κι ας μη φτάνουν στην ώρα τους στα ταχυδρομικά κουτιά των καταναλωτών, που αποκάλυψε το news2u.gr, πυροδότησε την οργή των πολιτών – σαν σταγόνα που ξεχείλισε ένα ποτήρι από καιρό γεμάτο. Το ενδιαφέρον που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, ενώ στο δημοσίευμα αντέδρασαν οι πολίτες, επιβεβαιώνοντας την πρακτική αυτή, και οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, ούτε η διοίκηση της εταιρείας ούτε το αρμόδιο υπουργείο έχουν αντιδράσει ακόμα. Περιμένουμε με ανυπομονησία και ενδιαφέρον…