Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: Τι σημαίνει για τους ιδιοκτήτες

ΑΑΔΕ
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ασφυκτικό κλοιό γύρω από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων επιχειρεί να βάλει η ΑΑΔΕ, εν όψει και της νέας τουριστικής σεζόν στη μετά Covid εποχή. 

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και οι τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης παγκοσμίως (Airbnb, Booking, Expedia) δεν είναι μια υπογραφή μνημονίων μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά η συμφωνία εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την αποτελεσματικότερη επεξεργασία των δεδομένων που λαμβάνει από τις πλατφόρμες, μέσω αξιόπιστων στοιχείων, τα οποία διασταυρώνονται ταχύτερα και πιο εύκολα.

ΑΑΔΕ
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020, έτος που σημαδεύτηκε από το lockdown, από τις ενοικιάσεις μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων δηλώθηκαν εισοδήματα 111 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά σχεδόν 60% σε σχέση με τα 286 εκατ. του 2019. Επισημαίνεται πως το 2017 είχαν δηλωθεί μόλις 62 εκατ. ευρώ. 

Δηλωθέντα εισοδήματα ιδιοκτητών ακινήτων από βραχυχρόνια μίσθωση

Πόσα σε εκατ. ευρώ 

2017

62 

2018

182 

2019

286

2020

111


Για τον σκοπό αυτό, οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο συνεχούς ενημέρωσης των πελατών τους, ιδιοκτητών/διαχειριστών ακινήτων, για τις φορολογικές υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα και αποκλεισμού τους από τις ιστοσελίδες τους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. 

Μητρώο ΑΑΔΕ

Εγγεγραμμένοι 

Ιούνιος 2020

86.000

Απρίλιος 2021

94.000

Με τη συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη Δευτέρα εξασφαλίζεται ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσα από τις πλατφόρμες υποχρεώνονται να αποκτήσουν αριθμό μητρώου στην ΑΑΔΕ. Αυτό γίνεται υποχρεωτικό από την 1η Ιουνίου για τις νέες εγγραφές ιδιοκτητών στις πλατφόρμες. 

Σε ό,τι αφορά όσους έχουν ήδη εγγραφεί στις πλατφόρμες και δεν έχουν αποκτήσει αριθμό μητρώου, θα τους ζητηθεί να αποκτήσουν άμεσα. Αν δεν το κάνουν, τότε οι πλατφόρμες υποχρεούνται να αποστέλλουν τα πλήρη στοιχεία τους στην ΑΑΔΕ και να τους αποβάλλουν, έπειτα από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ.

Η ίδια συμφωνία εξασφαλίζει ότι η ΑΑΔΕ θα λαμβάνει από τις πλατφόρμες κάθε Φεβρουάριο όλα τα στοιχεία εισοδημάτων από βραχυχρόνια μίσθωση του προηγούμενου έτους.  Να σημειωθεί ότι, ήδη, οι διασταυρώσεις συνεχίζονται και γίνονται πλέον συνδυαστικά, μεταξύ των στοιχείων από τις έρευνες της ΑΑΔΕ και των στοιχείων από τις πλατφόρμες

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα