Κομισιόν: Έλλειμμα 10% και ανάπτυξη 4,1% για φέτος

Η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, σε νέα έκθεσή της, στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεων της ευρωπαϊκής οικονομίας. Όπως αναφέρει μετά τη βαθιά ύφεση του 2020 της τάξεως του 8,2%, εκτιμά πως για φέτος θα καταγραφεί σημαντική ανάπτυξη 4,1% και το 2022 η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης 6%, όταν στην προηγούμενη έκθεση έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,5% φέτος και 5% το 2022. 

«Κλειδί» για την «εκτόξευση» της ανάπτυξης αναμένεται να αποτελέσουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μεγάλη έμφαση δίνει η Κομισιόν στην πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, καθώς σημειώνει πως η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, κυρίως σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, καθώς η τουριστική βιομηχανία συνεισφέρει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό στο ετήσιο ΑΕΠ. 

Η Κομισιόν προβλέπει αργή ανάκαμψη στην δημιουργία θέσεων εργασίας, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει μείωση της ανεργίας μόνο το 2022, στο 16,1%. Τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης κατάφεραν να αποτρέψουν ένα μπαράζ απολύσεων, όπως αναφέρει η έκθεση, με την ανεργία να διατηρείται ως ποσοστό στο 16,3%, ενώ η απασχόληση μειώθηκε λόγω μειωμένων προσλήψεων στον τομέα του τουρισμού.

Χρέος

Μετά την «εκτόξευση» του χρέους το 2020, λόγω της πανδημίας, η Κομισιόν στην έκθεσή της, προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση τα επόμενα χρόνια. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς στο 209% του ΑΕΠ το 2021, αφού συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης, τα οποία χρηματοδοτούνται από εξωτερικό δανεισμό της χώρας, ενώ προβλέπεται να μειωθεί σε περίπου 202% το 2022.

Μάσκα κορονοϊός
Φωτογραφία: Pixabay

Δημοσιονομικοί κίνδυνοι

Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί, σύμφωνα με την Κομισιόν και σχετίζονται με τις κρατικές εγγυήσεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του μέτρων έκτακτης ανάγκης το 2020 και θα μπορούσαν να ανακληθούν στο μέλλον. 

Πρόσθετοι κίνδυνοι μπορεί να προέρχονται από την οργάνωση της προγραμματισμένης πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες, σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι αποτελεί μέρος της γενικής κυβέρνησης. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι που απορρέουν από δικαστικές υποθέσεις κατά της Δημόσιας Περιουσίας Ακινήτων Εταιρεία Ακινήτων (ΕΤΑΔ) και τις συνεχιζόμενες νομικές αμφισβητήσεις κατά προηγούμενων μεταρρυθμίσεων.

Με προσοχή η άρση των μέτρων στήριξης

Η Κομισιόν εκφράζει την ανησυχία της για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης από την πολιτεία. Χωρίς να το αναφέρει ξεκάθαρα, μιλά διακριτικά για κίνδυνο πτωχεύσεων εταιρειών, μετά τη λήξη της πανδημία. «Οι πρόσθετοι κίνδυνοι προέρχονται από τον αντίκτυπο του ζητήματος της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Έμφαση δίνει και στην πορεία του εμβολιασμού, καθώς θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού, τα οποία εξακολουθούσαν να ισχύουν κατά την πρώτο τρίμηνο του 2021 και θα συμβάλει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ιδίως το 2022, όπου τα νοικοκυριά θα πρέπει επίσης να επωφεληθούν από τις αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα