Πού θα «πέσουν» τα 7,8 δισ. που διεκδικεί η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μετρητά
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ

Στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που ανέρχονται σε 7,8 δισ. ευρώ, «ποντάρει» η κυβέρνηση για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε δυναμική ανάκαμψη από το β' εξάμηνο του έτους. Το οικονομικό επιτελείο θα διεκδικήσει «ενισχυμένη» εκταμίευση πόρων εντός του 2021, καθώς παράλληλα με την αποδέσμευση της προκαταβολής ύψους 3,9 δισ. ευρώ που αναμένεται τον Ιούλιο να λάβει ταυτόχρονα και την πρώτη δόση των επιχορηγήσεων και των δανείων.

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι συνεπής στην υλοποίηση των επενδυτικών έργων προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Η τήρηση όλων των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των έργων, τα οποία θα είναι ασφυκτικά και δεν θα επιτρέπουν καθυστερήσεις στον μηχανισμό, δεδομένου ότι τα κεφάλαια θα πρέπει να δεσμευτούν στο σύνολό τους έως το 2023 και να απορροφηθούν έως το τέλος του 2026 μέσω εξάμηνων εκταμιεύσεων, αποτελεί σημαντικό στόχο για την ελληνική κυβέρνηση. Το σχέδιο αποτελείται από 112 έργα και 58 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τον Αύγουστο του 2026.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, «δεν μπορούμε να απορροφήσουμε ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα από αυτά που έχουν προϋπολογιστεί. Πρέπει να απορροφήσουμε ακριβώς τα ίδια ποσά». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στην περίπτωση υπερβάσεων θα πρέπει «τα παραπάνω λεφτά να τα βάλουμε εμείς, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο Φόρουμ των Δελφών, οι επενδύσεις θα οδηγήσουν σε μόνιμη πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ της τάξης των επτά ποσοστιαίων μονάδων και εκτιμάται πως θα δημιουργήσουν επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας.

Χρήματα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πώς θα δίνονται τα δάνεια

Κεντρικό ρόλο για τη διαχείριση των δανείων των 12,7 δισ. ευρώ θα έχουν οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες αλλά και ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα εκταμιεύουν δάνεια χωρίς κρατικές εγγυήσεις για τα επενδυτικά έργα, κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και σωστή διαχείριση από την πλευρά τους, λόγω του μεγάλου προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Το 50% της επένδυσης θα φτάνει η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με  δάνεια χαμηλού επιτοκίου 0,2%-0,3%, το 30% θα είναι δάνειο από τις τράπεζες και το 20% θα είναι ίδια κεφάλαια της επιχείρησης. Οι έξι άξονες για τους οποίους θα μοριοδοτούνται τα επενδυτικά σχέδια είναι:

  •  πράσινη ανάπτυξη
  •  ψηφιακές δράσεις
  •  χρηματοδότηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών
  •  έρευνα και καινοτομία
  •  συγχωνεύσεις, εξαγορές 
  • συνεργασίες επιχειρήσεων 
Λεφτά
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να διαθέτουν πιστωτικό προφίλ στις τράπεζες, αναμένεται να διατεθεί ποσό που αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.

Τα κονδύλια θα διατεθούν για:

  • τον ψηφιακό μετασχηματισμό (375 εκατ. ευρώ)
  • τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος (260 εκατ. ευρώ)
  • τον αγροδιατροφικό τουρισμό (250 εκατ. ευρώ) 
  • το «Εξοικονομώ» (450 εκατ. ευρώ). 

Η έγκριση του «Ελλάδα 2.0» αναμένεται να περιληφθεί στο πρώτο «πακέτο» των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης, που θα εγκριθούν από το Εcofin στις 18 Ιουνίου.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα