Η Ρωσία καταργεί το αμερικανικό δολάριο στις συναλλαγές της;

Ρωσικό Οικονομικό Φόρουμ
Πηγή: lh3.googleusercontent.com

Άνοιξε αυλαία το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, κατά τη διάρκεια του οποίου εκφράστηκε από τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλέξανδρος Νόβακ ότι οι πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο χώρες ενδέχεται σύντομα να απομακρυνθούν από το αμερικανικό δολάριο κατά τις συναλλαγές τους, εάν η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν συνεχίσει να επιβάλλει στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

«Ιδανικά θα προτιμούσαμε να μην απομακρυνθούμε από το αμερικανικό δολάριο, καθώς είναι ένα διεθνές νόμισμα που χρησιμοποιείται για διακανονισμούς», δήλωσε ο Νόβακ στο Hadley Gamble του CNBC. «Αλλά εάν οι Αμερικανοί εταίροι μας δημιουργήσουν τέτοιου είδους καταστάσεις, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή, αλλά σταδιακά θα το κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε στην ίδια εκδήλωση την Πέμπτη ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με το Reuters. Το NWF της Ρωσίας συσσωρεύει έσοδα από πετρέλαιο και αρχικά ήταν αφιερωμένο στην υποστήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30% από την αρχή του έτους. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας Rosneft έθεσε το ευρώ ως το προεπιλεγμένο νόμισμα για όλες τις νέες εξαγωγές αργού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να το προστατευτεί από τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων.

Η κίνηση έρχεται πριν από τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αργότερα αυτό το μήνα.

Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης αποτέλεσε την πρώτη διά ζώσης συνάντηση της επιχειρηματικής κοινότητας από το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι συμμετέχοντες από τη Ρωσία και όχι μόνο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που συναντιούνται εκ του σύνεγγυς και όχι μέσω κάποιας οθόνης.

Με την άφιξή τους στην Αγία Πετρούπολη, όλοι οι συμμετέχοντες υποχρεώθηκαν να κάνουν μοριακό τεστ για κορονοϊό - η απόδειξη ότι η πανδημία παραμένει ψηλά στη σκέψη του κόσμου. Η οικονομία και το επιχειρείν στη μετά πανδημία εποχή ήταν άλλωστε από τα κεντρικά θέματα συζήτησης.

Οι επιχειρήσεις στη Ρωσία

«Η επιχειρηματικότητα στη Ρωσία παραμένει σε μια δύσκολη κατάσταση, διότι οι επιχειρηματίες ξεπληρώνουν ακόμα παλιά χρέη, και στο κράτος και στις τράπεζες, αλλά και προς ιδιώτες. Υπάρχουν πολλά μακροοικονομικά σενάρια για το τι πρόκειται να συμβεί με τη ρωσική οικονομία στο μέλλον», λέει στο euronews ο επιχειρηματικός διαμεσολαβητής Μπόρις Τίτοφ.

Κάποιες ρωσικές επιχειρήσεις δεν επεβίωσαν της πανδημίας, όμως άλλες, όπως οι φαρμακευτικές και το ηλεκτρονικό εμπόριο, αναπτύχθηκαν. Μεταξύ των τελευταίων περιλαμβάνεται η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky Lab, η οποία είδε τη ζήτηση των υπηρεσιών της να αυξάνεται εν μέσω lockdown.

Μιλώντας στο euronews, ο διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky Lab Γιεβγκένι Κασπέρσκι τόνισε πως «σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις έστειλαν τους υπαλλήλους τους στο σπίτι, όμως δεν μπορούσαν να παράσχουν την απαραίτητη ασφάλεια. Έτσι, οι χάκερς άρχισαν να παραβιάζουν εταιρικά δίκτυα μέσω οικιακών υπολογιστών. Σε σύγκριση με την προ COVID εποχή, οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 20 με 25%. Έτσι, η ζήτηση για προστασία ηλεκτρονικών δικτύων και κινητών τηλεφώνων έχει ανέβει εκθετικά»

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ποια ήταν σε γενικές γραμμές η επίπτωση της COVID. Είναι η επέκταση της ανάγκης ανθεκτικότητας των συστημάτων ενέργειας, ώστε να περιλαμβάνουν ανθρώπους και εφοδιαστικές αλυσίδες. Επίσης δημιουργήθηκε μεγαλύτερη ώθηση, ώστε να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για αλλαγές σχετικά με την ενέργεια. Άρα, για χώρες που επιδιώκουν να αναπτύξουν μεγαλύτερη ενεργειακή και κλιματική ουδετερότητα, αυτό προσφέρει την ευκαιρία να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές επιλογές», ανέφερε στο euronews η διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας Άντζελα Ουίλκινσον.