Ποιοι θα πληρώσουν φέτος μικρότερο φόρο

Υπουργείο Οικονομικών
EUROKINISSI

Πιο ελαφριά εκκαθαριστικά θα δουν φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς η πανδημία έφερε σημαντικές μειώσεις στα εισοδήματά τους, ενώ δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες είδαν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται. 

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, μια σειρά από φορολογούμενους θα κληθούν να καταβάλουν μειωμένους φόρους ή θα λάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα. 

Οι «κερδισμένοι»

Μεγάλοι «κερδισμένοι» φαίνεται πως θα είναι όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και υπέστησαν πέρυσι παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20%. Παράλληλα, φέτος οι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα έχουν ένα επιπλέον όφελος από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στο 70% για τις επιχειρήσεις, ενώ τα εισοδήματα του 2020 θα φορολογηθούν με μειωμένο εισαγωγικό συντελεστή 9% (από το 22% που ίσχυε πέρυσι) για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Ο νέος μειωμένος εισαγωγικός συντελεστής αναμένεται να οδηγήσει σε επιστροφές φόρου για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως απενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή χαρακτηρίστηκαν πληττόμενοι/ες.

Όφελος θα δουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Την εισφορά θα κληθούν να καταβάλουν κανονικά οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι.

«Χαμένη» η μεσαία τάξη

Μικρότερο όφελος θα έχει η μεσαία τάξη του ιδιωτικού τομέα, καθώς έχει ήδη αποτυπωθεί στους μισθούς της η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Μηδενικά εκκαθαριστικά θα έχουν όσοι έχουν εισόδημα έως 8.000 €, ενώ μικρή ελάφρυνση, της τάξης των μόλις 17 ευρώ, σε σχέση με πέρυσι θα δουν οι φορολογούμενοι της μεσαίας τάξης με εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ και έως τα 40.000 ευρώ. 

Είναι ενδεικτικό ότι φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ πέρυσι πλήρωσε φόρο 2.500 ευρώ και φέτος θα κληθεί να καταβάλει 2.483 ευρώ. Αντίστοιχα, ένας οικογενειάρχης με δύο παιδιά και εισόδημα 30.000 ευρώ πέρυσι κατέβαλε 5.400 ευρώ, ενώ φέτος θα πληρώσει 5.360 ευρώ, δηλαδή θα έχει όφελος μόλις 40 ευρώ.
 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα