Κοινή επιστολή των «μεγάλων» της Ε.Ε για τη φορολογία των πολυεθνικών

Σημαία ΕΕ
EUROKINISSI

Έντονη πίεση από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης για μια συμφωνία για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής από πολυεθνικές επιχειρήσεις, στη συνεδρίαση της G7 στο Λονδίνο αυτή την Παρασκευή, αναφέρει ο Guardian.

Οι ΥΠΟΙΚ Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας που υπογράφουν την επιστολή, τονίζουν τη σπουδαιότητα της στιγμής για να επιτευχθεί ένα πλήγμα στο φαινόμενο της φοροαποφυγής, καθώς οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία του κορονοϊού. 

Την αισιοδοξία τους για επίτευξη συμφωνίας εκράζουν οι «μεγάλοι» της Ε.Ε. "Για πάνω από τέσσερα χρόνια, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο φορολογικό σύστημα που θα ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Είναι μια προσπάθεια με πολλές απρόβλεπτες εξελίξεις. Τώρα είναι η ώρα για μια συμφωνία", τονίζουν. 

Σύνοδος Κορυφής
EUROKINISSI

Μια συμφωνία στο Λονδίνο θα είναι το «κλειδί» για να ανοίξει ο δρόμος για μια ευρύτερη συμφωνία με χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία στο πλαίσιο της Ομάδας των 20 (G20), αναφέρουν οι υπουργοί. 

"Σε αυτό το πλαίσιο δεσμευόμαστε να ορίσουμε μια κοινή θέση σε ένα παγκόσμιο φορολογικό σύστημα στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της G7 στο Λονδίνο αυτή την Παρασκευή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα δημιουργηθεί η αναγκαία ορμή για να καταλήξουμε σε μια παγκόσμια συμφωνία στην G20 στη Βενετία τον Ιούλιο". 

Οι συζητήσεις για την φορολογία των πολυεθνικών επιχειρήσεων απέκτησαν νέα ορμή μετά την πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον καθορισμό κατώτατου ορίου φορολογίας τουλάχιστον 15% σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα