10ετές ομόλογο - Ελλάδα: 2,5 δισ. στο «σακούλι» της χώρας

Ευρώ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τεράστια ζήτηση είχε το 10ετές ομόλογο που επανέκδωσε η Ελλάδα. Το ποσό που άντλησε η χώρα ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να υποχωρεί κοντά στο 0,9%. Ικανοποίηση επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, καθώς ο στόχος για άντληση 1,5 δισ. ευρώ (και των πιο αισιόδοξων για πάνω από 2 δισ. ευρώ) επετεύχθη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου το Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,807%, ενώ ακολούθησε ο δανεισμός επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ με έκδοση 30ετούς ομολόγου και επιτόκιο 1,956%.

Μετρητά
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από τις αρχές του έτους έχουν αντληθεί 9 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις του 10ετούς, του 30ετούς και του 5ετούς καθώς και 2 δισ. ευρώ περαιτέρω από την ανταλλαγή ομολόγων με τις ελληνικές τράπεζες και περίπου 1 δισ. ευρώ από έντοκα. Με τη σημερινή έκδοση, τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στα 36,2 δισ. ευρώ.

Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η ΗSBC, η JP Morgan και η Nomura.

Σταϊκούρας: Τεράστια ζήτηση για το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας

Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε την τεράστια ζήτηση που είχε το ελληνικό ομόλογο. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: 

«Η Ελλάδα σήμερα άντλησε από τις αγορές, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,9%. Η ζήτηση υπήρξε ιδιαίτερη υψηλή και η ποιότητα εξαιρετική. Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή έκδοση το περιθώριο (spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα έτη. Επέστρεψε στα επίπεδα του 2008. Περιθώριο που από το 2019 και μετά βαίνει διαρκώς μειούμενο. Επίσης, η σημερινή δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιήθηκε με ιστορικά χαμηλή απόδοση, -0,31%.

Οι σημερινές εκδόσεις επιβεβαιώνουν ότι η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα. Συνολικά, η Ελλάδα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, έχει αντλήσει μόνο από τις αγορές κεφαλαίου, δηλαδή με μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό, 27,5 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα καλούς όρους. Η χώρα αξιοποίησε, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, το ευνοϊκό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τόσο οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, στις οποίες ενεργά συμμετέχουμε, όσο και –κυρίως– η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της προοπτικής της οικονομίας, χάρη στην εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων. Οι θυσίες της κοινωνίας, η αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, η συνέπεια και η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του υπουργείου Οικονομικών φέρνουν θετικά αποτελέσματα για την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα. Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και τις απαιτήσεις της περιόδου, διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα σε ασφαλές ύψος. Οι πολίτες, η κυβέρνηση και το κράτος, με την κοινή προσπάθειά μας, χτίζουμε για τη χώρα αξιοπιστία, κύρος και ισχύ. Πάνω σε αυτή τη στέρεα βάση, με σχέδιο, αυτοπεποίθηση και συστηματική δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να θέσουμε άμεσα τη χώρα σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα