Κοροναϊός: Έκπτωση 25% σε φόρους και δόσεις ρυθμίσεων για τους πληττόμενους

Έκπτωση 25% σε φόρους και δόσεις ρυθμίσεων θα κερδίσουν όσοι επαγγελματίες, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού επιλέξουν να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στην ώρα τους, δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη 30 Απριλίου.

Επίσης, όσοι πληρώσουν μέχρι την ίδια ημερομηνία τον ΦΠΑ στο σύνολό του αποκτούν την ευκαιρία να «κουρέψουν» τον φόρο εισοδήματος ή ακόμα και τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το καλοκαίρι.

Το υπουργείο Οικονομικών, επιχειρώντας να στηρίξει και τον Απρίλιο τα κρατικά ταμεία και να αποφύγει την ολική κατάρρευση των φορολογικών εσόδων δίνει κίνητρα στους φορολογουμένους που θα επιλέξουν να μην κάνουν χρήση της αναστολής πληρωμής των οφειλών τους έως το τέλος Αυγούστου.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει μια νέα έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση σε περισσότερες δόσεις των οφειλών προς την εφορία, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει πως όταν τελειώσει η περίοδος της αναστολής των πληρωμών «δεν θα απαιτήσουμε σε έναν μήνα να πληρωθούν φόροι τριών μηνών».

Οι φορολογούμενοι που πλήττονται από την κρίση, εφόσον επιλέξουν να πληρώσουν μέχρι και την Πέμπτη 30 Απριλίου φόρους και δόσεις ρυθμίσεων, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Η έκπτωση 25% αφορά βεβαιωμένες (μη ληξιπρόθεσμες) οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων των οποίων έχει παραταθεί η προθεσμία καταβολής τους ως 31 Αυγούστου 2020 και λήγουν στις 30 Απριλίου, εφόσον καταβάλλονται εμπρόθεσμα.
  • Δεν εμπίπτουν στην έκπτωση 25%:

-Φορολογικές οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

-Οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

-Οφειλές υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου, είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι.

  • Την έκπτωση 25% για τις οφειλές και τις δόσεις ρυθμίσεων μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής αναστολής εργασίας, ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Οι δικαιούχοι της έκπτωσης πρέπει να καταβάλουν εμπρόθεσμα το 75% της οφειλής / δόσης του Απριλίου. Για τον υπολογισμό του 75%, ο δικαιούχος πληροφορείται το ύψος της οφειλής / δόσης από την «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του Taxisnet. Η καταβολή πραγματοποιείται με τη σχετική Ταυτότητα Οφειλής, για κάθε οφειλή χωριστά. Για κάθε ταυτότητα βεβαιωμένης (ΤΟ) ή ρυθμισμένης οφειλής (ΤΡΟ) καταβάλλεται το 75% της εμφανιζόμενης οφειλής στην εικόνα του Taxisnet και μέχρι δύο δεκαδικά ψηφία.Η έκπτωση του 25% θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο της καταβολής διάστημα, μετά από επαλήθευση της καταβολής του 75% από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα Νέα, μέχρι να γίνει η τακτοποίηση αυτή, ενδεχομένως να εμφανίζονται διαφορές στη σχετική εικόνα του δικαιούχου στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του Taxisnet. Η επαλήθευση καταβολής του 75% δεν απαιτεί κάποια ενέργεια του δικαιούχου.Για να ισχύει η έκπτωση αυτή στις αντίστοιχες δόσεις ρυθμίσεων Μαρτίου και Απριλίου θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί όλες οι προηγούμενες δόσεις.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση, εφόσον εξοφλήσουν ολοσχερώς έως και τις 30 Απριλίου το συνολικό ποσό της οφειλής του ΦΠΑ που προκύπτει από τις δηλώσεις πρώτου τριμήνου του 2020 για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και του τρίτου μήνα του 2020 για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, αποκτούν την ευκαιρία να συμψηφίσουν ποσό ίσο με 25% επί της καταβληθείσας οφειλής με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020. Για παράδειγμα, επιχείρηση η οποία πρέπει να καταβάλει ΦΠΑ ύψους 10.000 ευρώ έως τις 30 Απριλίου, εφόσον πληρώσει εμπρόθεσμα το σύνολο του ποσού, από τον Μάιο και μετά οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση, όπως ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, θα «κουρευτεί» κατά 2.500 ευρώ. Ο συμψηφισμός του 25% του ΦΠΑ διενεργείται είτε με αίτημα που υποβάλλεται μέσω e-mail από τον δικαιούχο ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ΔΟΥ είτε με αυτεπάγγελτο (χωρίς αίτηση) συμψηφισμό από τις αρμόδιες ΔΟΥ με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020, εφόσον δεν υποβληθεί αίτημα από τον φορολογούμενο για συμψηφισμό με άλλες οφειλές. Το αίτημα μπορεί να αφορά και μελλοντικές οφειλές, δηλαδή οφειλές που δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί κατά τον χρόνο του αιτήματος. Το ποσό του ευεργετήματος δεν συμψηφίζεται με οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής πριν από την 1η Μαΐου 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM