Δυο εκατομμύρια ευρώ στην Ορθόδοξη Σχολή των ΗΠΑ

Τα χρέη των προηγούμενων οικονομικών χρήσεων "'πνήγουν" την Ελληνική Ορθόδοξη Σχολή

Δυο εκατομμύρια ευρώ έκτακτη ενίσχυση με τη μορφή της δωρεάς απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, με τελικό αποδέκτη την Ελληνική Ορθόδοξη Σχολή Θεολογίας του Τιμίου Σταυρού. «Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στην κυβέρνηση της Ελλάδας και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.  Είμαστε επίσης ευγνώμονες στον Αρχιεπίσκοπο της Αμερικής για τις ακούραστες προσπάθειές του εκ μέρους του Κολλεγίου σε αυτό και τόσα πολλά άλλα θέματα» σημείωσε κατά την παραλαβή των χρημάτων ο Επίτροπος της Σχολής Τζ. Καντόνις.

Οι υπεύθυνοι της Σχολής θα διαθέσουν τα δυο εκατομμύρια δολάρια για κάλυψη χρεών από προηγούμενες χρήσεις ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για τη λειτουργία του ελληνικού πολιτιστικού προγράμματος της Αρχιεπισκοπής στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μαιάμι. 


Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει το HC / HC είχε προαναγγελθεί κατά την επίσκεψη της πρέσβεως Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Βοστώνη, Στράτο Ευθυμίου στις 23 Οκτωβρίου στην πανεπιστημιούπολη. Τους Έλληνες διπλωμάτες είχαν υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδόφορος, ο Μητροπολίτης Μεθόδιος της Βοστώνης, ο Επίσκοπος Ιωακείμ της Αμύσου μαζί με τον πρόεδρο της Σχολής, μέλη του προσωπικού και φοιτητές. Στην Ελληνική Ορθόδοξη Σχολή Θεολογίας φοιτούν όσοι θέλουν να ακολουθήσουν το ποιμαντορικό έργο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και όσοι θέλουν να υπηρετήσουν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής χωρίς σχήμα, ως διοικητικοί υπάλληλοι.  

 

εκατοντάδες μαθητές έχουν φοιτήσει στο HC/HC της Βοστόνης

Προβλήματα από το παρελθόν 

Πίσω από τη δωρεά και τις ευχαριστίες κρύβεται και η ανακούφιση των υπευθύνων γιατί με αυτά τα χρήματα θα καλυφθούν.. αμαρτίες του παρελθόντος. Κακοδιαχείριση περασμένων δεκαετιών είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία της ενώ είχε τεθεί και σε σε καθεστώς διετούς δοκιμαστικής επιτήρησης (probation) από τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, οι οποίες εδώ και καιρό έχουν επισημάνει τον κίνδυνο παύσης λειτουργίας της λόγω των τεράστιων οικονομικών ελλειμμάτων. Μάλιστα στην Ελλάδα η συγκεκριμένη χορηγία προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα ερωτήματα και οι σκιές για την διαχείριση των οικονομικών τα προηγούμενα χρόνια παραμένουν

«Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της «ευεργεσίας» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς ένα ιδιωτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ, να κάνουμε τις αναγκαίες συγκρίσεις: το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με περίπου 15 χιλιάδες φοιτητές το καθένα, λαμβάνουν από περίπου 2 εκατ. ευρώ ετησίως για τα λειτουργικά τους έξοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οσα θα παίρνει κάθε χρόνο το εκκλησιαστικό - ιδιωτικό κολέγιο του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης, αναδρομικά μάλιστα από το 2019» είχε σημειώσει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, με την κυβέρνηση να διευκρινίζει ότι η δωρεά δεν θα δίνεται κάθε χρόνο. 

Η Ιερά Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού αποτελεί το ένα από τα δύο σκέλη των εκπαιδευτικών κέντρων «πανεπιστημιακού επιπέδου», όπως αναφέρει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής στην ιστοσελίδα της, υπό την αιγίδα της οποίας λειτουργεί τόσο η εν λόγω σχολή όσο και το Ελληνικό Κολέγιο.

Και τα δύο ιδρύματα δίνουν έμφαση κυρίως στις θεολογικές σπουδές και είναι «ανεγνωρισμένα υπό των αμερικανικών εκπαιδευτικών αρχών, ως και υπό του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, ως ισότιμα προς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος», σύμφωνα πάντα με την ηλεκτρονική σελίδα της Αρχιεπισκοπής.

εκατοντάδες μαθητές έχουν φοιτήσει στο HC/HC της Βοστόνης
εκατοντάδες μαθητές έχουν φοιτήσει στο HC/HC της Βοστόνης