Έρευνα Kapa Research: Στο 14% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ‒ Κυριαρχεί η ανασφάλεια στον κόσμο

Η διψήφια διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει παγιωθεί στο εκλογικό σώμα, ενώ στο ζήτημα διαχείρισης της πανδημίας παρουσιάζονται ελλείψεις, με τους πολίτες να ζητούν άμεσα μέτρα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kapa Research, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 37,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23,4%. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6%, το ΚΚΕ με 5,1%, το ΜέΡΑ25 με 2,8, η Ελληνική Λύση με 2,4%.

Του Μάκη Θεοδώση

Παρατηρείται, πάντως, μια πτώση της ΝΔ κατά 1,7 μονάδες σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούνιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 1,1 μονάδες. Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2020 η Νέα Δημοκρατία είχε φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό, με 41,2%, όταν όλοι πίστευαν ότι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ήταν η καλύτερη δυνατή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μακράν ο κατάλληλος πρωθυπουργός

Το ποσοστό αποδοχής του νυν πρωθυπουργού αγγίζει το 43% και ακολουθεί η επιλογή «κανένας από τους δυο» με 29%, ενώ τρίτος κατατάσσεται ο Αλέξης Τσίπρας με 25%.

Έξι στους δέκα απέρριψαν το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αυτό το ποσοστό αυξάνεται αν προσθέσουμε και ένα 15% που εκφράζεται με μάλλον «όχι».

Τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τον κόσμο είναι η οικονομία και η επίπτωσή της στην ανεργία ‒με 40%‒,  η πανδημία ‒με 30%‒ και ακολουθούν τα εθνικά θέματα με ποσοστό 26%.

πίνακας με ποσοστά

 

Οι «κίτρινες κάρτες» στην κυβέρνηση

Οι επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν απολαμβάνουν της συντριπτικής αποδοχής του 91% του Μαρτίου, αλλά ισοψηφεί με τις αρνητικές γνώμες στο 48%.

Όχι τόσο ρόδινα και για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απογοητεύει τον κόσμο στην κρίση της πανδημίας σε ποσοστό 64%, ενώ στην υποθετική ερώτηση πώς θα διαχειριζόταν την κρίση η αξιωματική αντιπολίτευση, το 44% λέει «χειρότερα» ή «μάλλον χειρότερα» και το 30% «σίγουρα ή μάλλον καλύτερα».

 

Οι προτεραιότητες

Το 57% ζητά προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, το 44% οικονομική στήριξη εργαζομένων και ανέργων και δημιουργία νέων ΜΕΘ.

Τέλος, αναφορικά με τα αίτια της υπερμετάδοσης του κορονοϊού, το 77% θεωρεί βασικότερη αιτία τον συγχρωτισμό στα ΜΜΜ, το 72% την ανεπάρκεια του Ε.Σ.Υ. και το 70% το απότομο άνοιγμα του τουρισμού.

Τα κύρια αισθήματα σε αυτή δύσκολη περίοδο του lockdown είναι η αβεβαιότητα, ο φόβος για το μέλλον καθώς και ο κίνδυνος διόγκωσης της κατάθλιψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM