Άρση lockdown: Σίγουρη η παράταση ‒ Χάνουν τη μάχη, με αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη

Άρση lockdown μόνο έπειτα από μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων και των νεκρών, υπογραμμίζει ο καθηγητής και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, ενώ γιατροί και νοσηλευτές εκπέμπουν κραυγή απόγνωσης προς την κυβέρνηση, έτσι ώστε να προχωρήσει έστω και την ύστατη στιγμή σε ουσιαστική στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αναφορικά με την άρση του lockdown, είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως σήμερα, ημέρα πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

Εξαδάκτυλος: «Θα έπρεπε το lockdown να είχε επιβληθεί νωρίτερα»

«Οι επιστήμονες αισθανόμαστε μια πίεση από την κοινωνία για άρση του lockdown. Θα σας πω έναν αριθμό για να καταλάβει ο κόσμος πού βρισκόμαστε. Από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό 1.902 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.257 από την 1η Νοεμβρίου. Είμαστε σε μια φάση που μαίνεται η μάχη και συζητάμε για το πότε θα στηθεί η παρέλαση. Θα έπρεπε το lockdown να είχε επιβληθεί νωρίτερα».

 

«Θα πεθάνει κόσμος από απλά νοσήματα»

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως, αν συνεχιστεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα πεθαίνει κόσμος με απλά νοσήματα, γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια σε νοσοκομεία για να νοσηλευτεί: «Οι αριθμοί εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε πολύ μικρό χρόνο και γίνεται αντιληπτός κι ένας άλλος κίνδυνος. Αν όλες οι κλίνες νοσηλείας που διαθέτει η χώρα μας καταληφθούν με ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό, τότε ασθενείς που πάσχουν από άλλα, απλά πράγματα θα βρίσκονται προ αδιεξόδου αδικαιολόγητα. Θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα έχει σκωληκοειδίτιδα, η οποία θεραπεύεται απόλυτα, και θα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μπορεί να χάνονται άνθρωποι από άλλα, απλά νοσήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Γεροβασίλη: Μπήκαμε σε lockdown γιατί δεν έχουμε αρκετές ΜΕΘ

«Το ότι σήμερα δεν διαθέτουμε ενισχυμένο Ε.Σ.Υ. με προσωπικό και υποδομές, το ότι δεν έχουμε αρκετές ΜΕΘ είναι ο λόγος για τον οποίο η χώρα μας εισήλθε σε παρατεταμένο lockdown», τόνισε χθες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, λέγοντας πως «το ευκταίο, το αυτονόητο και το προφανές είναι βεβαίως να μη φτάνει ένας ασθενής στη ΜΕΘ».

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, «τα στρατόπεδα είναι δύο: Από τη μία το κυβερνητικό, που εκπέμπει μηνύματα κυνισμού, και από την άλλη οι γιατροί που εκπέμπουν SOS και οι πολίτες που ζουν με την αγωνία του κρεβατιού αν αρρωστήσουν».

«Δεν διαθέτουμε ΜΕΘ: Ο λόγος του lockdown»

«Το ότι σήμερα δεν διαθέτουμε ενισχυμένο Ε.Σ.Υ. με προσωπικό και υποδομές, το ότι δεν έχουμε αρκετές ΜΕΘ είναι ο λόγος για τον οποίο η χώρα μας εισήλθε σε παρατεταμένο lockdown, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, γι' αυτό που επέρχεται, αυτό που θα γίνει στη συνέχεια και μετά την πανδημία. Το ένα φέρνει το άλλο. Όλα τα γεγονότα έχουν μια λογική σειρά και εξήγηση, υπάρχει αίτιο και αιτιατό», κατέληξε η βουλευτής.

Κατέληξε 37χρονος πατέρας τριών παιδιών

Σοκ προκάλεσε η είδηση του θανάτου στη Θεσσαλονίκη ενός 37χρονου πατέρα τριών παιδιών.

Ο 37χρονος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, αποτελώντας ένα ακόμη τραγικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών πως ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες. Όπως αναφέρει το voria.gr, o 37χρονος από τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, καθώς είχε πρόβλημα με την καρδιά του. Από την αρχή της πανδημίας, γνωρίζοντας το πρόβλημά του, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς φοβόταν μήπως νοσήσει από κορονοϊό.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες παρουσιάστηκαν τα συμπτώματα, με πόνους στο σώμα, έντονο βήχα και πυρετό. Σε συνεννόηση με τον γιατρό του έγινε η εισαγωγή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου έπειτα από τεστ διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός στον κορονοϊό. Επί μία εβδομάδα νοσηλευόταν με παροχή οξυγόνου. Η κατάσταση της υγείας του, όμως, επιδεινώθηκε και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Μέσα σε δύο ημέρες ο 37χρονος πατέρας δεν άντεξε και έχασε τη μάχη για τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM