Μητσοτάκης: Μείωση ενοικίων κατά 80% τους μήνες Γενάρη - Φλεβάρη για τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Ο πρωθυπουργός καθόρισε τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει τη χώρα προς την βιώσιμη και μόνιμη ανάπτυξη - Νέα μέτρα στήριξης για εργαζομένους, επιχειρήσεις 

O Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό 2021 υπερασπίστηκε την άμυνα της Ελλάδας στην επίθεση της παγκόσμιας πανδημίας που φρέναρε την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα της από τις εκλογές του 2019.

Του Μάκη Θεοδώση

«Τα δημόσια έξοδα πηγάζουν από τον κόπο των πολιτών και αυτή την στιγμή αποτελεί κόπο, η αντιμετώπιση της πανδημίας με την παράλληλη μείωση των ανισοτήτων και την αύξηση του δημόσιου πλούτου και θα έπρεπε να συμφωνήσουμε όλοι», τόνισε.

«Σαφής και ειλικρινής ο προϋπολογισμός και ενισχύει τις εφεδρείες με 7,5 δις ευρώ. Στηρίζουμε ανεργία, απασχόληση και κοιτάμε την ανάπτυξη. Απαντάμε σε μακροχρόνιους στόχους αλλά η εφαρμογή του είναι σε συνάρτηση με την έξοδο από την πανδημία. Θυμίζω από το Μάρτιο δώσαμε 23.2 δις σε τρεις προτεραιότητες, τη υγεία, την στήριξη επιχειρήσεων» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Ειδικότερα δόθηκαν 780 εκατ. ευρώ για το χώρο της υγείας, με 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές, με 1322 κλίνες ΜΕΘ. Αναλάβαμε όλες τις αμοιβές και επιδοτούνται τα ενοίκια» δήλωσε. «Οι συνταξιούχοι πήραν τα αναδρομικά τους όπως υποσχεθήκαμε. Η επιστρεπτέα προκαταβολή ενίσχυσε 700.000 μικρές επιχειρήσεις και ανοίξαμε χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς κανένα νέο φόρο για πρώτη φορά» υπογράμμισε.

«Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του ΦΠΑ και η αναστολή της προκαταβολής φόρου και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες που δεν ψηφίσατε, τα κάναμε πράξη» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαστε κοντά στους αδύναμους»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκοιμίζει την κοινή γνώμη και εσείς αφήσατε με 5 δις λιγότερο το δημόσιο πλούτο. Η εμπιστοσύνη των αγορών τροφοδοτεί τον ευνοϊκό δανεισμό και φωνάζατε για την ύφεση Μητσοτάκη» που δεν αποδείχθηκε με τα αναθεωρημένα στοιχεία, θα ζητήσετε συγγνώμη, αναρωτήθηκε. Αυτή είναι η εθνική ήττα κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και σας καταθέτω τα 16 δις. ευρώ που εμείς δανειστήκαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Οι ισχυρισμοί σας πως αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας όταν το έκανα όλες οι χώρες της Ευρώπης. Να συγκρίνετε την απόδοση της οικονομίας σε συνάρτηση με τον τουρισμό, έχουμε τρεις μονάδες λιγότερη ύφεση από τη φίλη σας την Ισπανία των podemos» θέλησε να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά και με τις προηγούμενες τοποθετήσεις.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι δαπάνες της Υγείας αυξάνονται στα 4,2 δις και ένα μεγάλο πρόγραμμα δωρεών εξελίσσεται, δηλώνοντας πως «είμαστε κοντά στους αδύναμους».

«Μιλάτε για χαμένες θέσεις εργασίας, είμαστε πέμπτοι στο πίνακα απωλειών θέσεων απασχόλησης, δεν είναι η καλύτερη αλλά δείχνει το μέγεθος της προσπάθειας μας, η ανεργία θα είναι ο εχθρός που θα πολεμάμε πάντα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

«Ρίξατε στην κομματική αρένα τα εθνικά θέματα, ενημερώνω προσωπικά τους αρχηγούς των κομμάτων κ. Τσίπρα. Χρησιμοποιήσατε έντονη ορολογία αλλά οι αποφάσεις είναι ξεκάθαρα υπέρ μας. Εξουσιοδοτείται για πρώτη φορά να αξιολογήσει η Ευρώπη συνολικά η Τουρκία ακόμα και η ενταξιακή προοπτική της γείτονος. Στην Ε.Ε. δε επικρατούν τα εθνικά δίκαια αλλά η ευρωπαϊκή χροιά τους. Κινείται σαν ένα αργό υπερωκεάνειο, άμα στρίψει δεν αλλάζει πορεία. Οι κυρώσεις της Αμερικής πιέζουν και απομονώνουν τη Τουρκία» δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Έχω πει πως θέλουμε δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία και η απειλή κυρώσεων θα ωθήσει τη γείτονα να αλλάξει συμπεριφορά και η Ε.Ε. επιμένει στην επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταματήσαμε το 2016», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. «Πετύχαμε διεύρυνση των ποινών για τη Τουρκία και είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε μεταξύ μας και θα πάμε στη Χάγη αν δεν συμφωνήσουμε» τόνισε.

«Εξασφαλίσαμε ένα τεράστιο πακέτο στήριξης των 32 δις. ευρώ και με την αξιοπιστία μας το κερδίσαμε» υπογράμμισε.

Συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία

«Οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία είναι ωφέλιμες για τη χώρα, διευρύναμε συμμαχίες με Ισραήλ, τα Η.Α.Ε. που έχουν την ίδια ανάγνωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Στην μομφή του Αλέξη Τσίπρα για εγκατάλειψη της σχέσης με την Γερμανία, τόνισε πως «λέτε ότι να' ναι» για ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο το 2019 και όχι το 2020.

Αμυντική θωράκιση

Όσον αφορά την αμυντική μας θωράκιση, περιέγραψε την εθνική ασπίδα της χώρας και ανακοίνωσε την «αγορά 18 αεροσκαφών τύπου Rafale από την Γαλλία, νέες φρεγάτες, drones και σε βάθος 5ετίας θα ενισχυθεί με 15.000 προσλήψεις» κατέθεσε. Λυπάμαι κύριοι που δεν ψηφίζετε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων για πρώτη φορά, πατριωτισμός με ξένο κόλλυβα, επικράτησαν η αριστερή συνιστώσα σας» κάρφωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

«Σήμερα ζούμε τεκτονικές αλλαγές αλλά τα ζητούμενα η προστασία της κοινωνίας και αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,6%. Οι πρώτοι μήνες θα απορροφήσουμε τους κραδασμούς της πανδημίας και έχουμε στην άκρη 7.5 δις ευρώ. Το νέο πρόγραμμα προσλήψεων 100.000 πολιτών, η στήριξη της πρώτης κατοικίας  με το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, οι συνεχείς κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι στη φαρέτρα μας και το 2021. Η διάδοση του ιού είναι σε συνάρτηση με την κινητικότητα του κόσμου και κάναμε ότι μπορούμε για να σώσουμε το τζίρο του λιανεμπορίου, με την «παράδοση εκτός» (click away) δεν θα απολογηθούμε για αυτό. Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει και υπάρχουν κεφάλαια για να δοθούν σε όσους το ζητήσουν. Αν έχετε προτάσεις να τις καταθέσετε» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μείωση ενοικίου στις επιχειρήσεις

«Ανακοινώνω ένα μέτρο για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις μειώνεται το ενοίκιο για Γενάρη-Φλεβάρη 2021 κατά 80%, είναι αντικοινωνικό μέτρο και αυτό , για το μεγάλο κεφάλαιο.. Το 20% θα καταβάλουν οι επιχειρηματίες και το υπόλοιπο θα το καλύψει το κράτος» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα είπατε ήταν άτυχη αλλά μας επέλεξε ο λαός, δεν προέκυψε τυχαία. Οι επενδύσεις έρχονται στη χώρα γιατί πιστεύουν πως θα χάσουν τα χρήματα τους αλλά τόνισε πως εμπιστεύονται το ταλέντο των συμπολιτών μας. Για πρώτη φορά αντιστρέφεται και οι νέοι μας θέλουν να γυρίσουν από το εξωτερικό, πιστεύουν στις προοπτικές της πατρίδας μας. Αύριο ανακοινώνεται ακόμα μια εταιρεία στο χώρο της ηλεκτροκίνησης που έρχεται στην Ελλάδα», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM