Κεραμέως: «Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου»

Τηλεοπτική συνέντευξη παραχώρησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως όπου μίλησε για το άνοιγμα των σχολείων τη νέα χρονιά, τα voucher των 200 ευρώ για αγορά υπολογιστή ή τάμπλετ, αλλά και τις αλλαγές σε πανεπιστήμια και πανελλαδικές εξετάσεις

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη της στο Mega, αναφέρθηκε εκτενώς, τόσο στο επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων το Γενάρη και τα voucher των 200 ευρώ για αγορά λάπτοπ ή τάμπλετ, όσο και στις αλλαγές στα ΑΕΙ και τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Για τα voucher των 200 ευρώ

 

Η κα Κεραμέως, αναφορικά με τα voucher τω 200 ευρώ επισήμανε πως πρόκειται να δοθούν σε 560.000 μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές ηλικίας 4 έως 24 ετών. Παράλληλα, τόνισε την υπερπροσπάθεια που καταβάλουν τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου αυτό να επιτευχθεί άμεσα. Ενώ έδωσε, αναλυτικές οδηγίες για το πώς  θα λειτουργήσει η πλατφόρμα, καθώς και πώς οι ωφελούμενοι θα μπορέσουν να προμηθευτούν από καταστήματα τον συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Στη συνέχεια, η υπουργός Παιδείας εξήγησε πως αναμένεται να διατεθεί το ποσό των 112 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο «να χτίσουμε πάνω στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης και το τεράστιο ψηφιακό άλμα που έγινε».

Για τις αλλαγές στα ΑΕΙ

fitites se panepistimiaka edrana se amfitheatro

Η ίδια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις στις αλλαγές που προωθούνται σχετικά με τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Διευκρινίζοντας ωστόσο, πως η πρόταση που έχει τεθεί σε δημόσιο διάλογο είναι να υπάρξει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής, η οποία όμως, δεν θα είναι οριζόντια και διαφέρει ανά τμήμα.

«Προβλέπεται κάθε πανεπιστημιακό τμήμα να θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου» εξήγησε η υπουργός Παιδείας. Και συμπλήρωσε: «Για πρώτη φορά η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να ορίσουν το ακαδημαϊκό προφίλ που θέλουν».

Επισήμανε βέβαια, πως «περιπτώσεις εισαγωγής φοιτητών με βαθμό 0,6 στα 20 δεν αποτελεί τιμή στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και η πολιτεία οφείλει να αναβαθμίσει συνολικά το επίπεδο σπουδών».

Μάλιστα, η ίδια είπε πως μια ακόμη αλλαγή έγκειται στο να υπάρχει όριο στις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό. Ωστόσο, το μέτρο αυτό βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση.

Στόχος είναι «να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν συνειδητές επιλογές και να φοιτούν στα τμήματα όσοι πραγματικά θέλουν να φοιτούν εκεί. Έτσι, θα εξασφαλίζονται θέσεις για τους φοιτητές που θέλουν να πάνε σε συγκεκριμένα τμήματα».

Παράλληλα, σημείωσε πως την ίδια ώρα, προχωρά η προεκλογική δέσμευση για ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια, ένα ζήτημα το οποίο «βλέπουν θετικά» και οι πρυτάνεις. Έτσι, προχωρά «η θέσπιση ομάδας προστασίας Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για να μπει τέλος σε παθογένειες δεκαετιών» και το ακαδημαϊκό περιβάλλον να γίνει πιο ασφαλές.

Για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

mathites kata ti diarkia panellinion eksetaseon

Αναφορικά με την ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων και εάν το υπουργείο Παιδείας έχει πρόθεση να προχωρήσει σε μείωση, η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως «όταν επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία και τη διά ζώσης εκπαίδευση θα πρέπει τα σχολεία να δουν πως έχει προχωρήσει η ύλη». «Και ενδεχομένως να δουν εάν θα χρειαστεί οποιαδήποτε προσαρμογή σε οποιαδήποτε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας», πρόσθεσε η ίδια.

Επιπλέον, προσαρμογές, εκτός από την ύλη, είναι πιθανό να χρειαστούν και σε θέματα όπως (1) το πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές, (2) πώς θα γίνουν τα τετράμηνα, αλλά και λοιπές πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Για το πολύκροτο άνοιγμα των σχολείων με τη νέα χρονιά

thrania sholiou

«Προγραμματισμός μας και επιθυμία μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου» υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας. Συμπληρώνοντας βέβαια, πως οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν σε συνεργασία με τους ειδικούς, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα απαραίτητα επιδημιολογικά δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, η Νίκη Κεραμέως είπε χαρακτηριστικά: «Θα συμβουλευτούμε τους ειδικούς και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις».

Τέλος, η υπουργός Παιδείας κατέληξε, λέγοντας: «Ας τηρήσουμε τα μέτρα για να δώσουμε στους ειδικούς να μας δώσουν το πράσινο φως το συντομότερο».

Δείτε όσα είπε η υπουργός Παιδείας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM