Συρίγος: Η Τουρκία παζαρεύει τους S-400 με αντάλλαγμα μερίδιο στην Ανατολική Μεσόγειο

Συρίγος: Δεν υπάρχει η ώριμη Αριστερά πια - Πανεπιστημιακή Αστυνομία τον Σεπτέμβριο

Του Μάκη Θεοδώση

Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος σε τοποθέτησή του για την τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που έχει αρχίσει στην Ανατολική Μεσόγειο, εξήγησε πως «διαφαίνεται μια προσπάθεια επιστροφής στο μαντρί της Τουρκίας. Επίσης επαναπροσδιορίζεται η σχέση της με την Αμερική. Ο Ερντογάν το φέρει ''βαρέως'' που δεν μπορεί να συνομιλήσει με τον Μπάιντεν».

«Γίνονται συζητήσεις κάτω από το νερό, διεργασίες που δεν έρχονται στην επιφάνεια, για να ξανάρθουν κοντά, και η Τουρκία θέλει να λύσει το θέμα με τους S-400. Κρίσιμος ο ρόλος της Γερμανίας, που αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας της γείτονος με τη Δύση. Αφήνει στην άκρη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, το μεζεδάκι που θα ζητήσει η Τουρκία στο πιάτο θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος», ανέφερε.

«Αν υποχωρήσει η Τουρκία με τους πυραύλους, θα θέλει ένα αντάλλαγμα, είτε στη Συρία είτε στην Ανατολική Μεσόγειο είτε στη Λιβύη, με τους Ρώσους», τόνισε ο κ. Συρίγος.

Επισήμανε πως «οι Τούρκοι δεν θα βγάλουν ερευνητικά πλοία». «Αγόρασαν τέταρτο γεωτρύπανο, έχουν δαπανήσει ένα δισ. ευρώ, δεν θα τα αφήσουν στο λιμάνι, θα τα βγάλουν στη θάλασσα», εξήγησε.

Για τον Δημήτρη Κουφοντίνα απάντησε πως «συγκρίνω το σήμερα με το 1989, όπου καλλιεργήθηκε ο διχασμός, τότε υπήρχε η ώριμη Αριστερά. Τώρα ψάχνουμε πρυτάνεις να χαρακτηρίζονται δοσίλογοι της χούντας».

«Ο νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα συστηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο». Όσον αφορά τα εργαστήρια στα πανεπιστήμια, τόνισε πως «η διά ζώσης παρουσία δεν υφίσταται μέχρι τον Ιούνιο. Εξετάζεται όμως στην Ιατρική να γίνει εξαίρεση, με τη λύση του πρότερου εμβολιασμού των φοιτητών», κατέληξε ο κ. Συρίγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM

.