Ποιος είναι ο νόμος 1264 που «τελειώνει» από το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

διαμαρτυρία
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πρόκειται για έναν από τους πλέον εμβληματικούς νόμους των πρώτων χρόνων της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Τον νόμο που μαζί με άλλους σηματοδότησε την «Αλλαγή», νομιμοποίησε τη συνδικαλιστική δράση και που κανένας πρωθυπουργός δεν τόλμησε να αλλάξει, τον 1264 του 1982, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση να τον καταστρατηγήσει μέσα από το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

 Νόμος 1264 του 1982: «Για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων»

Ο νόμος περιλαμβάνει 33 άρθρα, μέσα από τα οποία προστατεύεται θεσμικά η συνδικαλιστική δράση σε όλες τις εκφάνσεις της.

διαμαρτυρία
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ποιες διατάξεις περιλαμβάνει ο 1264

Περιλαμβάνει την κήρυξη απεργίας, το δικαίωμα στην απεργία, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα δημοσίων υπαλλήλων, την άμεση εφαρμογή αναλογικής, διάταξη για την αποκατάσταση συνδικαλιστών, την απαγόρευση προσλήψεων απεργοσπαστών, διάταξη για τη ρύθμιση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων καθώς και διατάξεις που περιφρουρούν θεσμικά τη δημοκρατία στους τόπους εργασίας, ενώ περιγράφονται όλες οι δράσεις γύρω από τις εκλογές των σωματείων και συνδικάτων καθώς και οι σκοποί των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

διαμαρτυρία
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

 Ενδεικτικό το άρθρο 14

Προστασία της διευκολύνσεως της συνδικαλιστικής δράσης

1. Τα όργανα του κράτους έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης άσκησης του δικαιώματος για την ίδρυση και αυτόνομη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

2. Απαγορεύεται στους εργοδότες, σε πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της και σε οποιονδήποτε τρίτο να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα:

α) να ασκούν επιρροή στους εργαζομένους για την ίδρυση ή μη ίδρυση συνδικαλιστικής οργάνωσης

β) να επιβάλλουν ή να παρεμποδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο την προσχώρηση εργαζομένων σε ορισμένη συνδικαλιστική οργάνωση

εκλογές σωματείο
ΠΗΓΗ: EUROKINISSI

γ) να απαιτούν από τους εργαζομένους δήλωση συμμετοχής, μη συμμετοχής ή αποχώρησης από συνδικαλιστική οργάνωση

δ) να υποστηρίζουν ορισμένη συνδικαλιστική οργάνωση με οικονομικά ή με άλλα μέσα

ε) να επεμβαίνουν με οποιονδήποτε τρόπο στη διοίκηση, στη λειτουργία και τη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων

στ) να μεταχειρίζονται με ευμένεια ή δυσμένεια της εργαζομένους ανάλογα με τη συμμετοχή τους σε ορισμένη συνδικαλιστική οργάνωση.

 3. Δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων εργοδότες.

Αλέκος Φλέγκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδος: «Είμαστε στις επάλξεις, έχουμε μιλήσει με όλα τα σωματεία στην Ελλάδα»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδος, Αλέκος Φλέγκας, μιλώντας στο news2u.gr τόνισε πως η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της σύσσωμους τους εργαζομένους.

Προεδρος ΟΗΛΕ

«Ένας νόμος ο οποίος κατακτήθηκε με αγώνες και το 1982 είχε παμψηφεί περάσει από τη Βουλή, η ανατροπή του από τη φιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει τα συνδικάτα σε μια σύγκρουση, η οποία θα είναι τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε κοινωνικό πεδίο.

Η κατάργηση του νόμου είναι στο πλαίσιο μιας γενικότερης καταστρατήγησης των δικαιωμάτων. Εδώ και δύο χρόνια χτυπιούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνδικαλιστών. Νομίζω πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει απέχθεια προς τους συνδικαλιστές, και ειδικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το βλέπουμε τώρα και με τον κ. Χατζηδάκη, που δεν κάνει υποχρεωτικές τις συλλογικές συμβάσεις που έχουμε υπογράψει με τους εργοδότες.

Εμείς, ως Ομοσπονδία Ηλεκτρολόγων Ελλάδος, θα κηρύξουμε απεργία και στις 4 και στις 6 του Μάη. Και θεωρούμε πως οπουδήποτε αλλού χρειαστεί να κηρύξουμε απεργία για να μην περάσει ο νόμος-έκτρωμα θα το κάνουμε. Θα μας βρουν μπροστά τους. Είμαστε στις επάλξεις, έχουμε μιλήσει με όλα τα σωματεία στην Ελλάδα. Βλέπουμε την κατάργηση του 8ώρου, τις μη πληρωμένες υπερωρίες. Υπάρχει μάλιστα και έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ που αναφέρει πως το 70% των εργαζομένων δεν θέλει να παίρνει ως ρεπό τις υπερωρίες του. Είναι σίγουρο ότι θέλουν να κερδίζουν περισσότερα οι όμιλοι. Θα μοιράσουν 3,5 δισ. σε εργολάβους για την κατασκευή των καινούριων δικτύων στην ενέργεια. Πάρτι για λίγους».

 

Γιώργος Αλεβιζόπουλος, πρόεδρος της Ριζοσπαστικής Ένωσης Μεταλλεργατών (ΡΕΜ): «Τομή στο συνδικαλιστικό κίνημα ο 1264»

Στο news2u.gr μίλησε ο συνδικαλιστής στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και συντονιστής της Ριζοσπαστικής Ένωσης Μεταλλεργατών, Γιώργος Αλεβιζόπουλος.

«Ο 1264 ήταν τομή στο συνδικαλιστικό κίνημα. Έδωσε τη δυνατότητα να μπει φραγμός στον νόμο 330 του υπουργού Λάσκαρη, τον οποίο είχε εφαρμόσει τη δεκαετία του '70 η Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή, που έβαζε φραγμό στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Γιώργος Αλεβιζόπουλος

 Έδωσε τη δυνατότητα στους εκπροσώπους των εργαζομένων να παρεμβαίνουν για εργασιακά ζητήματα και να γίνονται ακόμη και πολιτικές παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς. Νομιμοποίησε πραγματικά τον θεσμό του συνδικαλιστή. Έδωσε πολλές ελευθερίες στους συνδικαλιστές. Ήταν ένας νόμος που ήρθε μετά από έντονες πιέσεις και αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος. Σήμερα η ΝΔ έχει στόχο την κατάργησή του, θέλει να αφαιρέσει όλες τις αρμοδιότητες των συνδικάτων. Γιατί δεν είναι μόνο στόχος η κατάργηση του 8ώρου, αλλά να καταργήσει ό,τι έχει κατακτηθεί δεκαετίες με αγώνες και να επαναφέρει αυτό που λέμε "ωρομίσθιο εργαζόμενο". Να σε χρησιμοποιεί δηλαδή ο εργοδότης όπου θέλει, όπως θέλει, χωρίς καμία δέσμευση. Όλα θα τα επιβαρύνεται ο εργαζόμενος. Εμείς θα αγωνιστούμε να μην περάσει».