Μητσοτάκης - Αλ Σίσι: Η αποτίμηση της συνάντησης

Κυριάκος Μητσοτάκης
(EUROKINISSI/ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Τη σημασία που δίνει η Αθήνα στη στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον Αλ Σίσι ότι το μορατόριουμ με την Άγκυρα και η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν επηρεάζουν τις σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου: «Κοινοί, συνεπώς, είναι και οι στόχοι μας. Με πρώτο, ανάμεσά τους, την αποφυγή νέων περιπετειών στη γειτονιά μας. Και παράδειγμα διμερούς πρωτοβουλίας αλλά και διεθνούς θετικής ακτινοβολίας αποτελεί η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών των κρατών μας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα για τον δρόμο που σκοπεύει να ακολουθήσει η ελληνική πλευρά για την επίλυση των διμερών διαφορών.

Κυριάκος Μητσοτάκης
(EUROKINISSI/ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ενίσχυση επιχειρηματικών συνεργασιών

Παράλληλα, αποφασίστηκε να ενισχυθεί η επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου μέσω της προώθησης κοινοπραξιών σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος και η ναυτιλιακή συνεργασία. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μολονότι οι οικονομικές ανταλλαγές είναι σε καλό επίπεδο, υπάρχει ακόμα περιθώριο μεγέθυνσής τους. Πρόσθεσε, δε, πως ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη οικοδομήσει πολύ καλή φήμη στην Αίγυπτο και διαθέτουν την τεχνογνωσία ώστε να συμβάλουν στην κατασκευή υποδομών στην Αίγυπτο.

Ψηλά στην ατζέντα τα ενεργειακά

Στην κορυφή της ατζέντας των δύο ηγετών βρέθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός κόμβος για τις ενεργειακές εξαγωγές της Αιγύπτου, αξιοποιώντας τον σχεδιαζόμενο πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης –ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας–, τον σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

Μητσοτάκης και Αλ Σίσι συμφώνησαν να τεθεί σε νέα βάση η επιχειρηματική συνεργασία μέσω της προώθησης κοινοπραξιών σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κυριάκος Μητσοτάκης
(EUROKINISSI/ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο πρωθυπουργός ταυτίστηκε με τις θέσεις του Αιγύπτιου Προέδρου στο θέμα του Φράγματος της Αναγέννησης (που ρυθμίζει τη ροή των υδάτων του Νείλου) και στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στη συμφωνία των δύο χωρών για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου μέσω υποβρύχιου καλωδίου μεγάλης δυναμικότητας, το οποίο θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και από εδώ στην Ευρώπη ρεύμα που θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.