«Γαλάζιες» αντιδράσεις για τη συνεπιμέλεια

βουλή
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει για το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, ενώ αναστάτωση έχει προκληθεί και στο εσωκομματικό στρατόπεδο της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας. Κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ως κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης αναδείχτηκε η ρύθμιση που ορίζει ότι η γονική μέριμνα ασκείται εξίσου και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο.

Από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνεται πως η διάταξη κατοχυρώνει την αρχή της ισότητας και της μη διάκρισης μεταξύ των γονέων. Εξηγούν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με το 1983 που θεσπίστηκε το ισχύον οικογενειακό δίκαιο, πως ο αριθμός των διαζυγίων έχει αυξηθεί, ενώ παράλληλα ο ρόλος της μητέρας και κυρίως του πατέρα έχει αλλάξει.

«Γονεοκεντρική και όχι παιδοκεντρική η ρύθμιση»

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση αλλά και τα «γαλάζια» στελέχη Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη υποστηρίζουν πως η ρύθμιση είναι γονεοκεντρική και όχι παιδοκεντρική, όπως οφείλει.

γιαννάκου μαριέττα
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται συνθήκες εναλλασσόμενης διαμονής για το παιδί, καθώς θα υποχρεούται να μένει εξίσου με τη μητέρα και τον πατέρα.

Όλγα Κεφαλογιάννη
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Παράλληλα, ισχυρίζονται πως τα επίμαχα ζητήματα πρέπει να ρυθμίζονται κατά περίπτωση από τον φυσικό δικαστή και όχι οριζόντια από τον νομοθέτη.

ΣΥΡΙΖΑ: «Να τεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσιο διάλογο»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Ξανθόπουλος εξέφρασε «σοβαρές επιφυλάξεις» για το νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως το κόμμα του δεν είναι «καταρχήν» αντίθετο με την έννοια της συνεπιμέλειας.

ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Υπάρχει ανάγκη τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας; Να τεθεί σε δημόσιο διάλογο. Υπάρχει μια κοινωνική πραγματικότητα: η επιμέλεια των παιδιών κατά 90% ανήκει στη μητέρα και 10% στον πατέρα. Αυτή η δικαστική πρακτική έχει επικρατήσει.

Το νομοσχέδιο προσπαθεί να διορθώσει τη νομολογία. Δεν γίνεται όμως με νομοθετικές παρεμβάσεις αυτό» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως διαφωνεί με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της συνεπιμέλειας. «Δεν μπορεί να είναι αναγκαστική, αλλά επιλογή. Αυτός ο αναγκαστικός χαρακτήρας δυναμιτίζει τις δυνατότητες εξεύρεσης λύσεων» κατέληξε.

 

ΚΙΝΑΛ: «Ατελέσφορες οι λύσεις που δίνετε»

«Οι λύσεις που πάτε να δώσετε είναι ατελέσφορες» είπε η Ν. Γιαννακοπούλου από το ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να το πούμε μεταρρύθμιση, γιατί δεν είναι».

Όπως εξήγησε η βουλευτής, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εισάγεται η έννοια της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας και ενδεχομένως της εναλλασσόμενης κατοικίας για το παιδί. «Βάζετε καλούπια για να λύσετε ένα τόσο ευαίσθητο και σοβαρό ζήτημα και νομίζετε ότι κάνετε μεταρρύθμιση» κατέληξε.

Τσιάρας: Αντιφατική η λογική της αντιπολίτευσης

Ο υπουργός Κώστας Τσιάρας εξήγησε πως τα ζευγάρια που χωρίζουν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα ζητήματα μέριμνας των παιδιών τους με τη βοήθεια διαμεσολαβητή και αν αποτύχουν τότε θα αποφασίζει ελεύθερα ο φυσικός δικαστής.

Παράλληλα, επιχείρησε να εκθέσει την αντιφατική λογική της αντιπολίτευσης, η οποία από τη μια αναγνωρίζει ως πρόβλημα την ισότιμη συμμετοχή των διαζευγμένων γονέων στη μέριμνα των παιδιών τους, αλλά από την άλλη διαφωνεί με την προσπάθεια επίλυσής του.