Ταμείο Ανάκαμψης: Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το «Σχέδιο Ελλάδα +»

Αλέξης Τσίπρας
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Την ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσίασε πριν από λίγο ο πρόεδρος του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας. Η εκδήλωση με την εναλλακτική στρατηγική γίνεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς και θεσμούς.

Το σχέδιο Ελλάδα + στηρίζεται σε πέντε άξονες, που θα ανοίξουν το δρόμο «για την Ελλάδα του αύριο με όρους δικαιοσύνης, ευημερίας και προκοπής», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του. 

Οι πέντε άξονες

  1. Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση
  2. Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση ΜμΕ και αυτοαπασχολουμένων
  3. Ψηφιακός Μετασχηματισμός
  4.  Κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα.
  5. Ανάπτυξη των Περιφερειών των Πόλεων και της Υπαίθρου

Αλέξης Τσίπρας: «Χρειάστηκε μαζί να σταθούμε στα δύσκολα δεν γίνεται την επόμενη ημέρα κάποιοι να ευημερούν και κάποιοι να μένουν στο σκοτάδι.

Σήμερα σε όλο τον κόσμο διεξάγεται μία συζήτηση που εδράζεται πάνω σε μία νέα λογική στον αντίποδα του οικονομικού δόγματος που αγνοεί την έκρηξη των ανισοτήτων, που αγνοεί το περιβάλλον που θεωρεί την τεχνολογία πεδίο συσσώρευσης κερδών για λίγους.

Η συζήτηση διεθνώς περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο που θα στήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Αλέξης Τσίπρας
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/ EUROKINISSI)

Πως θα μειώσουμε τις ανισότητες σε ένα κόσμο που το 1% κατέχει διπλάσιο πλούτο από τους υπόλοιπους κατοίκους του πλανήτη. Πως θα επενδύσουμε στο σύστημα υγείας, στη νέα γνώση με τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Σε αυτή τη συζήτηση δεν συμμετέχουν όλοι. Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται και κάνουν δειλά βήματα όπως η ευρωπαϊκή ηγεσία. Προχώρησε σε αλλαγές που δεν αρκούν να απαντήσουν στις ανάγκες. Ένας γερασμένος οργανισμός ενώ θα μπορούσε να παίξει προωθητικό ρόλο στις νέες ανάγκες.

Κάποιοι αμετανόητοι δείχνουν να μην κατάλαβαν τίποτε από την κρίση χρέους και από πανδημία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Που εν καιρώ πανδημίας δεν προσέλαβε ούτε ένα μόνιμο στα νοσοκομεία

Με 37 δις στα ταμεία έφερε την μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη

Κατέθεσε σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης με το βλέμμα στραμμένο στις εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ και στις ένδοξες μέρες της δεξιάς που έκανε γιουρούσι και μας οδήγησε στα μνημόνια.

Αν το σχέδιο τους για την οικονομία είναι βγαλμένο από το 1990 τότε για τα ζητήματα δημοκρατίας είναι πολλά χρόνια πίσω.

Πολύτιμο εργαλείο να κάνουμε restart το Ταμείο Ανάκαμψης. Περίπου 32 δις ευρώ -19 επιχορηγήσεις και τα υπόλ. Σε δάνεια και θα προστεθούν τα 40 δις για το 21-27. Το κρίσιμο είναι που θα πάνε αυτά τα λεφτά;

Θα στηρίξουν την κοινωνική συνοχή ή τα κέρδη λίγων ημετέρων και ισχυρών;

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ένα σχέδιο που συγκροτείται γύρω από την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποίηση στις υποδομές, τη συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη και τα υψηλά εισοδήματα και με παράλληλη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Αλέξης Τσίπρας
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/ EUROKINISSI)

Όλα τα παραπάνω είναι αυτά που χαρακτήρισε ως απόλυτη αποτυχία ο Μπάιντεν πριν από λίγες ημέρες στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο.

Για την Ελλάδα αυτά μας οδήγησαν στην κρίση.

Καιρός να γυρίσουμε σελίδα και να συστηθούμε ξανά. Με την Ελλάδα των έντιμων και εργαζόμενων ανθρώπων. Την Ελλάδα της νέας εποχής με ισχυρή οικονομία σε μια δίκαιη κοινωνία.

Παρουσιάζουμε σήμερα το σχέδιο Ελλάδα +. Μία συνεκτική στρατηγική για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα σχέδιο που έχει στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας, την αύξηση των μισθών, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των υποδομών, τη δικαιότερη φορολογία που θα ελαφρύνει μικρομεσαίες ομάδες, με στόχο τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Αλέξης Τσίπρας

Η επιλογή έργων και μεταρρυθμίσεων βασίζεται στη διάχυση του κοινωνικού οφέλους στην κοινωνία. Αύξηση απασχόλησης με συνεταιριστικές δουλειές, στην αποφυγή κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού. Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες. Η αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας. Τέταρτο κριτήρια η ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας. Η δυναμική μετασχηματισμού που με δικαιοσύνη θα διευκολύνονται εργαζόμενοι και επιχειρήσεις.

Οι πέντε άξονες του προγράμματος Ελλάδα +

-Δίκαιη και πράσινη μετάβαση. Η Ελλάδα έχει προσυπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Οι στόχοι υπάρχουν, μένει το πώς θα φτάσουμε σε αυτούς. Απαιτείται η ριζική αναθεώρηση του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης. Ο δικός μας δρόμος εδράζεται στην αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση. Στη διαχείριση παραγωγής ενέργειας. Ένα μοντέλο ενεργειακής δημοκρατίας με το 50% των αδειών ΑΠΕ να διανέμεται σε μικρομεσαία νοικοκυριά και αγρότες.

Δεύτερος άξονας- Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου: Κεντρικός μας στόχος στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, είναι η σύνδεση της πράσινης μετάβασης με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι θεμελιώδης η λειτουργία αγοράς εργασίας με κανόνες.

Αποκατάσταση και κατοχύρωση συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού. Ενισχύουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και προκρίνουμε μέτρα που ενθαρρύνουν τις συνέργειες, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Τρίτος άξονας ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Η τεχνολογία και το διαδίκτυο μεταβάλλουν δομική όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Η αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης πρέπει να αντιμετωπίζει το ζήτημα του ψηφιακού αποκλεισμού και να έχει στόχο μία εθνική ψηφιακή πολιτική.

Τέταρτος άξονας- Η κοινωνική συνοχή και η ανθεκτικότητα: Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Χρειαζόμαστε σχέδιο μείωσης ανισοτήτων και ενίσχυση δαπανών σε υγεία, παιδεία, πολιτισμό. Παρέχοντας ασφάλεια στους πολίτες και δημιουργούν το έδαφος για προσωπική ευημερία χωρίς αποκλεισμούς.

Το σχέδιό μας για το νέο ΕΣΥ στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όλα αυτά αποτελούν σημαντικά κεφάλαια του σχεδίου μας.

Πέμπτος άξονας: Ανάπτυξη περιφερειών, πόλεων και υπαίθρου: Βαρύτητα στην περιφερειακή στρατηγική και στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών για την αξιοποίηση των κοινωνικών πόρων. Στην ίδια κατεύθυνση ορίζουμε νέα στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη

Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο για την Ελλάδα της νέας εποχής που πρέπει να χτιστεί με τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάπτυξης για άλλους.

 

Σε αυτό το σχέδιο δεν χωρούν αποκλεισμοί. Χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων.

Τα καλύτερα μυαλά που διαθέτουμε πρέπει να συγκλίνουν. Και όταν ο λαός μας το ορίσει- ελπίζω σύντομα- θα είμαστε απολύτως έτοιμοι.

Ένα σχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την Ελλάδα του αύριο με όρους δικαιοσύνης, ευημερίας και προκοπής», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.