Κλάμα: Πώς ωφελεί την υγεία μας - Ποιοι είναι οι τρεις τύποι δακρύων

Κλάμα
Φωτογραφία: Unsplash

Το κλάμα είναι συνηθισμένη ανθρώπινη αντίδραση και μπορεί να προκληθεί από διαφορετικά συναισθήματα, όπως η θλίψη, η χαρά και ο θυμός, ωστόσο η «φυσική» αυτή απάντηση του ανθρώπου έχει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γυναίκες κλαίνε κατά μέσο όρο 3,5 φορές τον μήνα έναντι 1,9 των ανδρών. 

Οι τρεις τύποι δακρύων:

  • Βασικός τύπος: Οι δακρυϊκοί αδένες εκκρίνουν διαρκώς δάκρυα, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και αντιβακτηριακό υγρό, βοηθώντας να διατηρούνται τα μάτια υγρά κάθε φορά που τα ανοιγοκλείνουμε.
  • Τύπος αντίδρασης: Αυτά είναι δάκρυα που προκαλούνται από ερεθιστικούς παράγοντες, όπως ο άνεμος, ο καπνός ή το καθάρισμα κρεμμυδιών. Απελευθερώνονται για να ξεπλύνουν αυτές τις ερεθιστικές ουσίες και προστατεύουν τα μάτια.
  • Συναισθηματικός τύπος: Οι άνθρωποι κλαίνε ως απάντηση σε μια σειρά συναισθημάτων. Αυτά τα δάκρυα περιέχουν υψηλότερο επίπεδο ορμονών κατά του στρες από τα άλλα είδη δακρύων.
Δάκρυα
Φωτογραφία: Unsplash

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για το κλάμα, συνήθως αναφέρονται στα συναισθηματικά δάκρυα και στα οφέλη τους.

Τα οφέλη που έχει το κλάμα στον οργανισμό μας

Οι άνθρωποι μπορεί συχνά να καταστέλλουν τα δάκρυα, καθώς τα θεωρούν ένδειξη αδυναμίας, αλλά η επιστήμη υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι χάνονται μια σειρά από οφέλη. 

Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα