Άλμπερτ Μπουρλά: Η Pfizer ετοιμάζει μια «νέα έκδοση» του εμβολίου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, προανήγγειλε πως η εταιρεία εργάζεται σε μια «νέα έκδοση» του εμβολίου κατά του κορονοϊού, το οποίο θα είναι πιο εύκολο να αποθηκευτεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Ο κ. Μπουρλά μιλώντας στο αμερικανικό Axios είπε πως ένα από τα βασικά ζητήματα γύρω από το εμβόλιο της Pfizer ήταν ο τρόπος αποθήκευσής του. Ωστόσο, τόνισε πως αυτό που μελετά στην παρούσα φάση η εταιρεία είναι να μπορεί να φυλαχτεί για μήνες στη θερμοκρασία ενός κλασικού καταψύκτη, αντί για τους -70 βαθμούς.

albert bourla
Photo: AP

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε: «Όπως γνωρίζετε, τα εμβόλια τώρα αποθηκεύονται στους -70 βαθμούς, αλλά πλέον θα μπορούν να παραμείνουν σε απλή κατάψυξη για πάνω από έναν μήνα. Αυτό είναι μια σημαντική βελτίωση, η οποία παρέχει τρομερή ευελιξία για τους υγειονομικούς υπαλλήλους». Και συμπλήρωσε πως «μπορεί σύντομα να είναι διαθέσιμη αυτή η νέα έκδοση» του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19.

Επιπλέον, ο Άλμπερτ Μπουρλά αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένα εμβόλιο. Η πρώτη είναι η τιμή του, προκειμένου να μην είναι αποτρεπτικό για τον κόσμο, ενώ η δεύτερη είναι να επαρκούν για όλους.

Θα χρειαστεί μια τρίτη δόση εμβολίου 

Σχετικά με ένα εύχρηστο φάρμακο «που να μπορούμε να πάρουμε στο σπίτι», ο κ. Μπουρλά αποκάλυψε ότι η ουσία στην οποία δουλεύει η εταιρεία έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι σκοτώνει τον ιό και είναι πολύ ασφαλής. Συμπεράσματα για την ουσία αυτή «θα έχουμε μετά το καλοκαίρι». Όσον αφορά τη διάρκεια της ανοσίας, ο κ. Μπουρλά είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer καλύπτει τουλάχιστον έξι μήνες και πρόσθεσε ότι η πρόβλεψή του είναι ότι θα χρειαστεί μια τρίτη δόση στους 8-12 μήνες.

Σε ερώτηση αν θα χρειάζεται επανάληψη του εμβολιασμού κάθε χρόνο, δήλωσε ότι η πρόβλεψή του είναι πως θα έχουμε ετήσιους εμβολιασμούς μετά την τρίτη δόση. Για την ανησυχία που εκφράζεται για τις μεταλλάξεις του ιού, ο Άλμπερτ Μπουρλά διαβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία μετάλλαξη που να ξεφεύγει από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια τέτοια μετάλλαξη στο μέλλον, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer είπε ότι η εταιρεία εργάζεται ώστε να μπορεί σε 100 μέρες να έχει δόσεις έτοιμες για παραγωγή και να μπορεί να υποβάλει σχετικό αίτημα στις αρμόδιες αρχές.

#TAGS

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα