Π.Ο.Υ. – Εμβόλια: Είναι αποτελεσματικά για όλες τις μεταλλάξεις του ιού

Εμβόλιο Κορονοϊός

Τα εμβόλια που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα και εγκεκριμένα είναι έως τώρα αποτελεσματικά έναντι «όλων των παραλλαγμένων στελεχών του ιού», όπως διαβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), ζητώντας, ωστόσο, οι πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στην Covid-19.

Αν και η υγειονομική κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται, τα διεθνή ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται «ενώπιον μιας συνεχούς απειλής και νέων αβεβαιοτήτων» προειδοποίησε επίσης ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με το ανησυχητικό νέο παραλλαγμένο στέλεχος, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία και εντοπίστηκε στις μισές από τις περίπου 50 χώρες της περιοχής.

Σύμβολο ΠΟΥ
(Πηγή: unric.org)

Κάθριν Σμόλγουντ: «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει»

«Είναι μια ακαθόριστη απειλή» τόνισε η Κάθριν Σμόλγουντ, αρμόδια για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον Π.Ο.Υ. Ευρώπης. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει». Σύμφωνα με τα δεδομένα του Π.Ο.Υ., στην περιοχή που καλύπτει μέρος της Κεντρικής Ασίας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 60% σε έναν μήνα, από το 1,7 εκατ. στα μέσα Απριλίου στα 685.000 την περασμένη εβδομάδα.

Κλούγκε: «Δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος»

«Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει πάντα να παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Η αύξηση της κινητικότητας, οι φυσικές επαφές και οι συναθροίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της μετάδοσης στην Ευρώπη» επέμεινε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. για την περιοχή, τονίζοντας ότι τα απαραίτητα ταξίδια συνεχίστηκαν.

«Τα εμβόλια ίσως είναι ένα φως στο τέλος του τούνελ, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε να μας τυφλώσει αυτό το φως»

Επιπλέον, η χαλάρωση των κοινωνικών μέτρων πρέπει να συνοδευτεί από εντατικοποίηση των προσπαθειών σε ό,τι αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους, την ιχνηλάτηση και τον εμβολιασμό. «Δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος» δήλωσε ο Κλούγκε. «Τα εμβόλια ίσως είναι ένα φως στο τέλος του τούνελ, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε να μας τυφλώσει αυτό το φως».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα