Κοροναϊός: Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές θεραπείας βασισμένης σε αντισώματα

Η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε τις πρώτες δοκιμές μιας θεραπείας βασισμένης σε αντισώματα για την πρόληψη και τη θεραπεία του κοροναϊού.

Την ίδια στιγμή, η φαρμακευτική εταιρεία προχωρεί επίσης και με το υποψήφιο εμβόλιο της.

Με τις δοκιμές, που διεξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, θα αξιολογηθεί αν το AZD7442, ένας συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, είναι ασφαλής και ανεκτός από έως 48 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας από 18 έως 55 ετών.

Πάνω από 810.000 νεκροί

Η πανδημία του κοροναϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 810.071 ανθρώπους από τα τέλη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τα επίσημα στοιχεία ως χθες βράδυ.

Έχουν διαγνωστεί 23.529.392 περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 196 χώρες και περιοχές.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα, με 177.215 νεκρούς. Ακολουθούν η Βραζιλία (115.309 νεκροί), το Μεξικό (60.480), η Ινδία (57.542) και το Ηνωμένο Βασίλειο (41.433).

Το Περού καταγράφει πλέον 600.438 μολύνσεις και 27.813 θανάτους.

Η Αργεντινή από την πλευρά της κατέγραψε νέο ρεκόρ 381 θανάτων σε 24 ώρες. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται σε 7.366 νεκρούς επί συνόλου 350.854 μολύνσεων.

172 χώρες περιλαμβάνονται στο παγκόσμιο σχέδιο εμβολίων κατά της Covid-19

Κάπου 172 χώρες εμπλέκονται στο πρόγραμμα COVAX που σχεδιάστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19, δήλωσε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όμως υπάρχει ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση και οι χώρες πρέπει να κάνουν τώρα δεσμευτικές δηλώσεις.

Οι χώρες που επιθυμούν να αποτελέσουν μέρος του παγκόσμιου προγράμματος COVAX έχουν προθεσμία έως τις 31 Αυγούστου προκειμένου να υποβάλουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, ανέφεραν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, με επιβεβαίωση της πρόθεσης τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα έως τις 18 Σεπτεμβρίου, και την καταβολή των αρχικών πληρωμών έως τις 9 Οκτωβρίου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε πως το πρόγραμμα είναι κρίσιμης σημασίας για τον τερματισμό της πανδημίας της COVID-19, και όχι μόνο θα μοιράσει τον κίνδυνο για τις χώρες που αναπτύσσουν και αγοράζουν εμβόλια, αλλά και θα διασφαλίσει ότι οι τιμές παραμένουν «όσο πιο χαμηλές γίνεται».

«Ο εθνικισμός των εμβολίων το μόνο που κάνει είναι να βοηθά τον ιό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Η επιτυχία του προγράμματος COVAX εξαρτάται όχι μόνο από τις χώρες που γίνονται μέλη της, αλλά και από τη συμπλήρωση των χρηματοδοτικών κενών».

Επικεφαλής του COVAX είναι η συμμαχία εμβολίων GAVI, ο ΠΟΥ και η Συμμαχία για Καινοτομίες στον τομέα της Ετοιμότητας απέναντι σε Επιδημίες (CEPI) και είναι σχεδιασμένο ώστε να διασφαλίζει δίκαιη πρόσβαση παγκοσμίως σε εμβόλια κατά της COVID-19 όταν θα έχουν αναπτυχθεί και θα έχει εγκριθεί η χρήση τους.

Αυτή τη στιγμή καλύπτει εννέα υποψήφια εμβόλια COVID-19 και σκοπός της είναι να εξασφαλίσει προμήθειες και διανομή 2 εκατομμυρίων δόσεων σε όλες τις χώρες που γίνονται μέλη του προγράμματος έως τα τέλη του 2021.

«Αρχικά, όταν υπάρχει περιορισμένη προσφορά (εμβολίων COVID-19) είναι σημαντικό να παρέχεται το εμβόλιο σε εκείνους που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο σε όλο τον κόσμο», είπε ο Τέντρος.

Είπε πως αυτό περιλαμβάνει τους υγειονομικούς εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας που είναι «κρίσιμης σημασίας για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών και τη σταθεροποίηση του συνολικού συστήματος υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM