Ναρκωτικά: Ο εθισμός μπορεί να είναι γενετικός

Ναρκωτικά
© Pixabay

Τα άτομα που αναζητούν δυνατές συγκινήσεις και εμπειρίες μπορεί να είναι πιο εύκολο να οδηγηθούν σε εθισμό στην κοκαΐνη, αναφέρει με μελέτη του Rutgers.

«Παρόλο που πολλοί άνθρωποι δοκιμάζουν παράνομα ναρκωτικά, όπως κοκαΐνη ή ηρωίνη, μόνο ένα μικρό ποσοστό καταλαμβάνεται από τον εθισμό των ναρκωτικών» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Morgan James, μέλος του Ινστιτούτου Υγείας του Rutgers Brain και επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχιατρικής του Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.

«Η αλληλεπίδραση που σημειώθηκε μεταξύ των ανθρώπων που αναζητούν την αίσθηση της εμπειρίας λήψης που έχουν τα ναρκωτικά δείχνει ότι η προδιάθεση για εθισμό έχει γενετική βάση και στη συνέχεια αλληλεπιδρά με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τα πρότυπα των σημαντικών άλλων. Το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που αναζητά υψηλές συγκινήσεις λειτουργεί ως προγνωστικό, κάτι που φάνηκε και στην έρευνα σε ποντίκια όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να πάρουν κοκαΐνη» ανέφερε.

Οι διαπιστώσεις της μελέτης

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Neuropharmacology», ρίχνουν φως σε αυτό που προδιαθέτει τους ανθρώπους στον εθισμό και μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο και τη θεραπεία της χρήσης ουσιών.

Η εργαστηριακή μελέτη διαπίστωσε ότι οι αρουραίοι με τέτοιου είδους χαρακτήρα –που αναζητούν δηλαδή νέες εμπειρίες και έχουν έντονη επιθυμία και προθυμία να αναλάβουν κινδύνους για διέγερση– ήταν πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη συμπεριφοράς που αντανακλά τον ανθρώπινο εθισμό. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα άτομα που αναζητούν τέτοιου είδους εμπειρίες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τον έλεγχο της χρήσης ναρκωτικών, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους στην τοξικομανία.

Κύριος στόχος της έρευνας για τον εθισμό είναι να προσδιοριστούν οι βιοδείκτες συμπεριφοράς που προβλέπουν την ευπάθεια του εθισμού. Οι μελλοντικές μελέτες μπορούν να βασιστούν σε αυτά τα ευρήματα για να καθορίσουν τι είναι διαφορετικό στον εγκέφαλο εκείνων που έχουν τέτοιου είδους συμπεριφορές και εμφανίζουν προδιάθεση στον εθισμό.

Πηγή: health4u.gr

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα