Κούβελας: «Όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες»

Δημήτρης Κούβελας
πηγή: megatv.com

Ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, μίλησε για το εμβόλιο της AstraZeneca, τις παρενέργειες που έχει προκαλέσει σε άτομα που το έκαναν, αλλά και τη συμπεριφορά των υπολοίπων σκευασμάτων ενάντια του κορονοϊού.

Αρχικά. ο κ. Κούβελας, μιλώντας στο Mega, δήλωσε πως και από τα υπόλοιπα εμβόλια έχουν προκληθεί θάνατοι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Δεν ξέρω γιατί έγινε μπλέξιμο με την ΑstraZeneca».

Και συνέχισε λέγοντας: «Και τα τρία εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά στις ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν είναι κάτι τρομακτικό. Αλλάζουν οι ηλικίες, το φύλο. Δεν έχουν ιδιαίτερους κινδύνους τα εμβόλια».

Ανάλογοι θάνατοι έχουν σημειωθεί και στα άλλα εμβόλια, από άλλη αιτία.

Και αμέσως μετά συμπλήρωσε: «Ανάλογοι θάνατοι έχουν σημειωθεί και στα άλλα εμβόλια, από άλλη αιτία. Ενδιαφέρει κανέναν αν θα πεθάνει από έμφραγμα ή εγκεφαλικό; Όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες».

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Ξαναβρίσκουμε μπροστά μας το ότι δεν τα εντοπίσαμε στις κλινικές μελέτες γιατί έγιναν λίγο τσαπατσούλικα. Αλλά δεν έγινε κάτι. Είναι χαμηλές οι ανεπιθύμητες ενέργειες».

Τα εμβόλια πρέπει να δίδονται στοχευμένα

Επιπλέον, προέκρινε την ανάγκη μέσω του προφίλ των ανεπιθύμητων παρενεργειών που έχουν τα εμβόλια να δίδονται στοχευμένα. Είπε χαρακτηριστικά:«Για παράδειγμα, της AstraZeneca να μη γίνεται στις μικρότερες γυναίκες και να γίνεται σε άνδρες. Στους ηλικιωμένους, άνω των 87 που δεν κάνουν αντισώματα με Pfizer, θα μπορούσαν να τους χορηγούνται τα εμβόλια της AstraZeneca».

Τόνισε επίσης τη σημασία της πρωτοβάθμιας υγείας, τόσο στη διαδικασία του εμβολιασμού όσο και συνολικά.

«Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβάθμια υγεία»

Τέλος, ο κ. Κούβελας είπε: «Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβάθμια υγεία. Πέρυσι είχα παρεξηγηθεί. Με ρωτούσαν για τα εμβόλια και έλεγα ας κοιτάξουμε να κάνουμε πρωτοβάθμια. Το νόημα δεν ήταν ότι δεν θα κάνουμε εμβόλια. Αλλά ότι χωρίς την πρωτοβάθμια όλο το υπόλοιπο οικοδόμημα είναι έωλο».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα