Βασιλακόπουλος: «Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό»

Βασιλακόπουλος
(Πηγή: Open)

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προειδοποίησε ότι υπάρχει 40-50% πιθανότητα το self test να είναι ψευδώς αρνητικό και γι' αυτόν τον λόγο οι πολίτες θα πρέπει να μην επαναπαυτούν και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Παράλληλα, τόνισε πως το self test είναι ένα «πολύ χρήσιμο εργαλείο –αλλά όχι πανάκεια– που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σωστά».

«Το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα»

Στη συνέχεια, ο καθηγητής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, δήλωσε πως τη δεδομένη περίοδο ο επιπολασμός της πανδημίας του κορονοϊού είναι μεγάλος. Ειδικότερα, τόνισε ότι «το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα, και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ' όλα τα τεστ το PCR, το μοριακό». Όπως εξήγησε, μάλιστα, «το θετικό sef test έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό», σημειώνοντας όμως ότι το αρνητικό self test «δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα, αυτό ισχύει και με τα rapid tests».

«Το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ είναι το μοριακό»

Και διευκρίνισε αμέσως μετά: «Το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ είναι το μοριακό (σ.σ. PCR test), που έχει 30% πιθανότητα ψευδούς αποτελέσματος». Και συνέχισε λέγοντας: «Το ψευδές αποτέλεσμα του self test εξαρτάται από το πόσο εκτεταμένη είναι η πανδημία τη στιγμή που το κάνει κανείς».

«Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία»

«Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς απ’ αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς, δηλαδή, που έχουν τη νόσο και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία» επισήμανε.

«Τα κρούσματα είναι πολλά, αλλά όχι επιθετικώς αυξανόμενα»

Επιπλέον, δήλωσε: «Η κυβέρνηση πήρε πολύ σωστή απόφαση να γίνονται δύο self tests, γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Θα πρέπει και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν να προσέχουν». Και κατέληξε λέγοντας: «Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό. Τα κρούσματα είναι πολλά, αλλά όχι επιθετικώς αυξανόμενα».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα