Δερμιτζάκης: Πότε θα μπορούν οι εμβολιασμένοι να βγάλουν τις μάσκες

Άτομα με μάσκες στη Αθήνα
(ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ EUROKINISSI)

Για τους εμβολιασμούς, τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να παρθούν νέα περιοριστικά μέτρα το φθινόπωρο μίλησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης. Ο ίδιος σχολίασε το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού τόσο των υγειονομικών όσο και των ηλικιωμένων στη χώρα μας.  

Aν και έχουν καταγραφεί χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, υποστήριξε ο καθηγητής. 
«Αν εμβολιάσουμε περισσότερο τους ανθρώπους που είναι πιο ενεργοί στην κοινωνία, δηλαδή τους νέους, αντί για τους ηλικιωμένους, ίσως πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά τη μετάδοση» εκτίμησε.

«Αν φτάσουμε τους αριθμούς που πρέπει μέχρι τον Ιούνιο, θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι μόνο, που η μετάδοση είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά δεν φτάνει για τον χειμώνα» τόνισε ο καθηγητής. Μάλιστα, σχετικά με όσους θα εμβολιαστούν και τη χρήση της μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε πως «αν πέσουμε στα κρούσματα που είχαμε πέρσι το καλοκαίρι, οι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους».

Εμβολιασμός ατόμου
Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Ο κ. Δερμιτζάκης πρόσθεσε μάλιστα πως «οι ελευθερίες των εμβολιασμένων δεν είναι μόνο συνάρτηση του "κάνω το εμβόλιο", είναι και συνάρτηση του πώς κυκλοφορούν τα κρούσματα. Αυτό το μικρό ποσοστό πιθανής ασθένειας αλλά και μετάδοσης του ιού κάνει τον εμβολιασμένο πιο ευαίσθητο και πιο μεγαλοσυμμέτοχο στη μετάδοση».

Πιθανόν να παρθούν νέα μέτρα το φθινόπωρο

Ο καθηγητής Γενετικής τόνισε ότι υπάρχει πιθανότητα από το φθινόπωρο να παρθούν ξανά μέτρα, αν συνεχίσει να υπάρχει μεγάλη μετάδοση του ιού λόγω των μη εμβολιασμένων. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα δημιουργήσει εντάσεις, καθώς οι άνθρωποι που ήταν συνεπείς και εμβολιάστηκαν δεν θέλουν να ξανακλειστούν μέσα.

Για μια νέα μετάλλαξη που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και πιθανόν πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι γενικότερα υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις που κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, όμως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανοσίας. «Υπάρχει η ανοσία που έχει σχέση με τα αντισώματα και η κυτταρική ανοσία. Έχει φανεί από μελέτες ότι η κυτταρική ανοσία δεν επηρεάζεται από καμία μετάλλαξη. Επομένως, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις» κατέληξε. 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα