Τα οκτώ μουσεία που περιμένουν το τέλος της πανδημίας για να κάνουν εγκαίνια

Οκτώ νέα μουσεία περιμένουν υπομονετικά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού προκειμένου να κάνουν εγκαίνια

Η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω και τα πάντα έχουν αλλάξει.

Και πέρα από τις κινηματογραφικές πρεμιέρες που αναβάλλονται διαρκώς ή τις θεατρικές παραστάσεις που για την ώρα έχουν ακυρωθεί, υπάρχουν και ορισμένα νέα μουσεία που, παρότι η κατασκευή τους έχει ολοκληρωθεί, περιμένουν να τελειώσει η πανδημία προκειμένου να κάνουν τα περιβόητα εγκαίνιά τους.

Της Φωτεινής Σταμογιώργου

Ποια μουσεία περιμένουν το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού για να ανοίξουν τις πύλες τους στο κοινό; Δείτε αναλυτικά:

  • M+

Το μουσείο M+ στο Χονγκ Κονγκ

Το M+ αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό το Νο1 πολυαναμενόμενο μουσείο σύγχρονης εικαστικής κουλτούρας στην West Kowloon Cultural District του Χονγκ Κονγκ. Και επιτέλους, είναι γεγονός, καθώς σύντομα ολοκληρώνεται η κατασκευή του.

Σε σχήμα ανάποδου «ταυ», το 65.000 τετραγωνικών μέτρων μουσείο, το οποίο σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Herzog & de Meuron, θα είναι αφοσιωμένο στην τέχνη, το ντιζάιν, την αρχιτεκτονική και την κινούμενη εικόνα τόσο του 20ού όσο και του 21ου αιώνα.

Το M+, με φιλοδοξίες να αποτελέσει από την πρώτη κιόλας στιγμή ένα από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου, θα έχει μια γιγαντιαία LED πρόσοψη για προβολή έργων τέχνης, εκθεσιακούς χώρους με συνολικό εμβαδόν 17.000 τετραγωνικών μέτρων, τρεις κινηματογραφικές αίθουσες, μαθησιακό κόμβο καθώς και κήπο στη στέγη με θέα στο Victoria Harbour και το περίγραμμα των κτιρίων του Χονγκ Κονγκ.

Να σημειωθεί πως το περιβόητο αυτό μουσείο πρόκειται να στεγάσει 8.000 έργα τέχνης και 47.000 αντικείμενα αρχείου, μεταξύ των οποίων και 1.500 έργα σύγχρονης κινεζικής τέχνης, που έγιναν δωρεά από τον Ούλι Σιγκ. Αυτονόητη είναι η συγκέντρωση για το καινούργιο μουσείο επιγραφών νέον, ενός τόσο σημαντικού στοιχείου του σύγχρονου Χονγκ Κονγκ. Τους τελευταίους μήνες του 2021 αναμένονται τα εγκαίνια.

  • The Frick Collection

Το Frick Madison Μουσείο

Τα εγκαίνια του Frick Madison αναμένονται στις αρχές του 2021. Η αξιοθαύμαστη συλλογή έργων τέχνης The Frick Collection θα φιλοξενηθεί προσωρινά –για δύο χρόνια– στο μπρουταλιστικό κτίριο του 1966, το οποίο σχεδίασε ο Μαρσέλ Μπρούερ στη Madison Avenue, μιας και ανακαινίζεται η ιστορική στέγη του στην έπαυλη της 1 East 70th Street.

Κατά το διάστημα ολοκλήρωσης των εργασιών ανακαίνισης και επέκτασης, το Frick θα αφήσει για λίγο στην άκρη τη λογική της εκκεντρικής έκθεσης αριστουργημάτων παλαιών μετρ και στην προσωρινή του κατοικία θα παρουσιάσει μια χρονολογική έκθεση των έργων στους τρεις ορόφους: οι πέντε Ρέμπραντ θα εκτίθενται ο ένας δίπλα στον άλλον, όπως και οι τρεις Βερμέερ και τα έργα των Βελάσκεθ, Μουρίγιο, Γκόγια και Ελ Γκρέκο.

  • GEM (Grand Egyptian Museum)

Το Μουσείο GEM

Το GEM (Grand Egyptian Museum) επρόκειτο να εγκαινιαστεί πέρυσι, ωστόσο λόγω της πανδημίας τα πράγματα άλλαξαν. Έτσι, πλέον, και σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, προγραμματίζει τα εγκαίνιά του για τον ερχόμενο Ιούνιο.

Το «μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο», το οποίο σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Heneghan Peng Architects –το οποίο έχει έδρα το Δουβλίνο–, πρόκειται να φιλοξενήσει 100.000 αιγυπτιακά τεχνουργήματα, από την προϊστορία έως την ελληνορωμαϊκή περίοδο, σε μια έκταση 500.000 τετραγωνικών μέτρων, δίπλα στις πυραμίδες της Γκίζας.

Θα στεγαστούν εκεί 5.000 αντικείμενα από τον τάφο του Τουταγχαμών ‒2.000 από αυτά πρώτη φορά σε δημόσια θέα‒, νέες σαρκοφάγοι που ανασκάφηκαν στη Σακάρα καθώς και μνημεία που είναι πολύ ογκώδη για να εκτεθούν στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου.

Να σημειωθεί, επίσης, πως το τεράστιο αίθριο δομήθηκε γύρω από το ύψους 11 μέτρων και βάρους 83 τόνων άγαλμα από γρανίτη του Ραμσή του Μεγάλου, το οποίο μεταφέρθηκε με στρατιωτική συνοδεία το 2018.

  • Musée Subaquatique de Marseille

Το Musée Subaquatique de Marseille

Τα εγκαίνια του Musée Subaquatique de Marseille είναι προγραμματισμένα για τις 8 Ιουνίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών.

Το μουσείο αυτό βρίσκεται στα ανοιχτά της Μασσαλίας, κάτω από την επιφάνεια του νερού, και δίνει την ευκαιρία στο κοινό να θαυμάσει 45 έργα τέχνης. Με μια μικρή ιδιαιτερότητα βέβαια: Τα συγκεκριμένα έργα τέχνης θα είναι προσβάσιμα μονάχα σε όσους επιδίδονται σε υποβρύχια κολύμβηση.

Να σημειωθεί επίσης πως από αυτά, τα 15 είναι έργα του φημισμένου Βρετανού γλύπτη Τζέισον ντεΚερ Τέιλορ, δημιουργού του πρώτου υποβρύχιου μουσείου, του Grenada Underwater Sculpture Park, στην προστατευόμενη ζώνη Molinere Beauséjour στη νήσο Γρενάδα.

  • Munchmuseet

Το Munchmuseet

Το μουσείο Munchmuseet βρίσκεται στο Όσλο της Νορβηγίας και τα εγκαίνιά του, αν και αναμένονταν το περασμένο φθινόπωρο, τελικά θα γίνουν το καλοκαίρι του 2021.

Να πούμε εδώ πως το το Munchmuseet πρόκειται να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του ζωγράφου και χαράκτη Έντβαρτ Μουνκ, γνωστού σε όλο τον κόσμο από τον πίνακα «Η κραυγή».

Το Munchmuseet σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Estudio Herreros – το οποίο έχει έδρα τη Μαδρίτη. Έχει έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό, καθώς το γραφείο σχεδίασε έναν επενδεδυμένο με αλουμίνιο δεκατριώροφο πύργο, με το πάνω μέρος του να κλίνει προς το φιορδ του Όσλο.

Έντεκα αίθουσες θα επιτρέπουν στον επισκέπτη να περιπλανηθεί και να ανακαλύψει περισσότερα από 26.000 έργα και 10.000 προσωπικά αντικείμενα του Έντβαρτ Μουνκ, συμπεριλαμβανομένων δύο εκδοχών του πίνακα «Η κραυγή».

Εκθέσεις θα θέτουν τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη σε διάλογο με άλλους καλλιτέχνες, ξεκινώντας από τη Βρετανή Τρέισι Εμίν, της οποίας το ύψους 9 μέτρων γονατιστό μπρούντζινο γλυπτό «The Mother», έξω από το μουσείο, θα υποδέχεται τους επισκέπτες.

  • Humboldt Forum

Το Humboldt Forum

Οι περιορισμοί λόγω πανδημίας επέβαλαν την αναβολή των εγκαινίων του Humboldt Forum, τα οποία ήταν προγραμματισμένα για τον περασμένο Δεκέμβριο. Παρά το γεγονός ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν εικονικά εγκαίνια, τα επίσημα έχουν μετατεθεί για τις αρχές του 2021.

Σε μια μερική ανακατασκευή του παλαιού ανακτόρου των Πρώσων και, στη συνέχεια, των Γερμανών ηγεμόνων, το Humboldt Forum συνελήφθη αρχικά ως χώρος στέγασης και έκθεσης των μη ευρωπαϊκών μουσειακών συλλογών του Βερολίνου, αν και ο γενικός διευθυντής του, Hartmut Dorgerloh, έχει δηλώσει: «Δεν είμαστε ένα μουσείο. Ο πιο σημαντικός για εμάς αυτοπεριγραφικός χαρακτηρισμός είναι “φόρουμ”».

Το πρόγραμμα της φετινής χρονιάς, όποτε και αν αρχίσει να υλοποιείται, περιλαμβάνει εκθέσεις για περιβαλλοντικές και κοινωνικές αλλαγές, τις σχέσεις του Βερολίνου παγκοσμίως, το ελεφαντόδοντο.

Από το καλοκαίρι του 2021, στους άνω ορόφους θα εκτεθούν πάνω από 20.000 αντικείμενα από την Αφρική, την Ασία, την Ωκεανία και την αμερικανική ήπειρο, προοπτική που οδηγεί σε αναζωπύρωση της δημόσιας συζήτησης για το αποικιακό παρελθόν της Γερμανίας.

  • The New Hans Christian Andersen Museum

Το The New Hans Christian Andersen Museum

Το The New Hans Christian Andersen Museum στην Όντενσε της Δανίας είναι ένα μουσείο για μικρά και μεγάλα παιδιά. Και αν και ήταν να ανοίξει πέρσι, τελικά ο καινούργιος προγραμματισμός θέλει τα εγκαίνια αυτού να πραγματοποιούνται εντός του 2021.

Το μουσείο είναι σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma and Associates, αφιερωμένο στον πιο διάσημο Δανό συγγραφέα, ενώ έχει ως κεντρικό θέμα το δάσος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στα παραμύθια του.

  • Bourse de Commerce de Paris

Bourse de Commerce de Paris

Το Bourse de Commerce de Paris, σχέδιο του φημισμένου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Ταντάο Άντο, είναι το παλαιό χρηματιστήριο απέναντι από το Forum des Halles. Ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει τις πύλες του στις 23 Ιανουαρίου, ωστόσο τα εγκαίνια έχουν αναβληθεί για την ώρα.

Το Bourse de Commerce de Paris πρόκειται να αποτελέσει στέγη για τη συλλογή έργων τέχνης του μεγιστάνα ειδών πολυτελείας Φρανσουά Πινό – ιδρυτή του ομίλου στον οποίο ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι Gucci, Yves Saint Laurent αλλά και ιδιοκτήτη του οίκου δημοπρασιών Christie’s.

Μάλιστα, ο Jean-Jacques Aillagon, γενικός διευθυντής της Collection Pinault, ανέφερε χαρακτηριστικά για την αναβολή των εγκαινίων: «Μετρώντας το πόσο υπέφερε ο κόσμος και το πόσο όλος ο πλανήτης επηρεάστηκε από αυτή την πανδημία, ο Πινό αποφάσισε ότι η πρώτη έκθεσή μας πρέπει να είναι τόσο σοβαρή όσο η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε

Μήπως να ετοιμάσουμε από τώρα ένα ταξιδάκι αφιερωμένο στην τέχνη; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM