Τέλη κυκλοφορίας: Προθεσμία πληρωμής και πρόστιμα

Προθεσμία έως τις 26 Φεβρουαρίου έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων προκειμένου να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ή να καταθέσουν τις πινακίδες τους.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την προθεσμία, καθώς αν δεν πληρώσουν έγκαιρα τα τέλη κυκλοφορίας, θα τους επιβληθούν «τσουχτερά» πρόστιμα.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας, τα πρόστιμα ανέρχονται στο διπλάσιο των τελών, που αντιστοιχούν στο εκάστοτε όχημα.

Οι τρεις τρόποι πληρωμής των τελών κυκλοφορίας

•    Με τον QR κωδικό, που περιλαμβάνεται στο ειδοποιητήριο, τον οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να σκανάρουν με το κινητό τους, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό μέσω της κινητής τραπεζικής (mobile banking)

•    Με web banking, όπου η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF (ο 20ψήφιος κωδικός, που αναγράφεται στα ειδοποιητήρια)

•    Με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ).

Εκτύπωση ειδοποιητηρίων

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων επιβάλλεται να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και:

Εάν διαθέτουν κωδικούς taxisnet, να επιλέξουν

•    Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet

•    Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet

Εάν δεν διαθέτουν κωδικούς taxisnet, να επιλέξουν

•    Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

•    Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Κατάθεση πινακίδων

Όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν επιθυμούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2021, θα πρέπει να καταθέσουν τις πινακίδες τους ψηφιακά ή κατ΄ιδίαν στις εφορίες μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας «myCAR» της ΑΑΔΕ. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης των πινακίδων, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να τις αφαιρέσουν από τα οχήματα και να τις κρατήσουν στο σπίτι τους.

Αν αποφασίσουν να κυκλοφορήσουν το όχημά τους χωρίς πινακίδες, θα το πληρώσουν κυριολεκτικά πολύ ακριβά.

Τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ, με επιπλέον καταβολή των ποσού ίσου με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Μάλιστα, σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο τριπλασιάζεται και κυμαίνεται σε 30.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του ιδιοκτήτη.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM