Χρ. Σταϊκούρας: Τρίτη και Τετάρτη οι μεγάλες πληρωμές της Επιστρεπτέας 6

Στα 725 εκατ ευρώ υπολογίζεται το κόστος της παράτασης του αυστηρού απαγορευτικού για μια εβδομάδα, εκ των οποίων τα 325 αφορούν το λιανεμπόριο, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος ΣταϊκούραςΤου Βασίλη Τσεκούρα

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ σημείωσε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι η χώρα θα έχει δημοσιονομική ευελιξία και το 2021 και φαίνεται πως αυτό θα γίνει για όλη την Ευρώπη και για το 2022.

Ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι αυτό δε σημαίνει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι ζημιές τονίζοντας πως όσο διευρύνεται η αυστηρή απαγόρευση, κανένα υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορέσει να καλύψει όλες τις ζημίες.

Επιστρεπτέα 6

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι Τρίτη, Τετάρτη θα γίνουν μεγάλες πληρωμές της επιστρεπτέας. «Η αποπληρωμή της 6ης επιστρεπτέας ολοκληρώνεται μέσα στην βδομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται πως το ποσό που θα μοιραστεί αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο.

Παράταση στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA

Παράταση έως την 1η/7/2021 δόθηκε με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή, στην έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων - myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα. Αντίστοιχα, τα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA μέχρι την 31η/10/2021.

 «Ποντάρουν» στις καταθέσεις

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά 20 δις οι καταθέσεις στις τράπεζες εκ των οποίων τα 10 προέρχονται από νοικοκυριά. Φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο έχει «ποντάρει» στην αύξηση των καταθέσεων, για την ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρατικών εσόδων και της ανάπτυξης. Τόνισε ότι η χώρα διαθέτει περίπου 32 δις ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, ωστόσο μπορούν να διατεθούν περίπου τα 10 δις ευρώ.

Πάγιες δαπάνες

Σχετικά με τα κουπόνια για την επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων, τόνισε ότι στόχος είναι να έχουν καταβληθεί έως τον Μάιο τα κονδύλια, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τα οποία όπως σημείωσε θα καταβληθούν με τρόπο κοινωνικά δίκαιο.

Τέλη με το μήνα και δόσεις

Υπογράμμισε επίσης πως τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι ανά μήνα από τον Μάιο και μετά. Ερωτηθείς σχετικά, χαρακτήρισε πολύ πρόωση τη συζήτηση για το αν μπορούν να αυξηθούν σε 8 οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας παράλληλα ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τις δόσεις δεν είναι ποτέ εύκολες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM