Airbnb: Επιτόπιους ελέγχους για τα αδήλωτα ακίνητα

Airbnb
(EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

Ακόμα πιο αυστηροί γίνονται οι έλεγχοι της εφορίας για τα αδήλωτα Airbnb, καθώς επιστρατεύει ακόμα και την Οικονομική Αστυνομία, προκειμένου να βρεθούν οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν το ακίνητό τους σε πλατφόρμες τύπου Airbnb, χωρίς να τα δηλώνουν στην εφορία, αποκρύπτοντας τα εισοδήματα που αποκομίζουν.

Με νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, πέραν των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η Α.Α.Δ.Ε., προβλέπονται ακόμα και επιτόπιοι έλεγχοι σε ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις. 

Έλεγχοι θα μπορούν να διενεργούνται και μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από ίδιες ή τρίτες πηγές, με κάθε πρόσφορο μέσο, ή και με μικτά συνεργεία ελέγχου που μπορεί να αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του υπουργείου Τουρισμού, ενώ θα επιτρέπεται η συνδρομή και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Ακίνητα στην Αθήνα
(Eurokinissi)

Όπως επισημαίνει η απόφαση «η διαπίστωση των παραβάσεων μπορεί να βεβαιώνεται και με ηλεκτρονική καταγραφή (σε μορφή αρχείου .avi ή .mp4), με τη χρήση λογισμικού καταγραφής οθόνης, της περιήγησης στην ανάρτηση ακινήτου σε ιστότοπο ψηφιακής πλατφόρμας». Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι ακόμα και με ένα βίντεο από το κινητό θα μπορεί κανείς να καταγγέλλει τη μη δήλωση ενός Airbnb στην εφορία. 

Παράλληλα, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τους Διαχειριστές των ακινήτων, καθώς έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες στα αρχεία της Α.Α.Δ.Ε. δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος. Πλέον, το πρόστιμο θα επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου. 

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, το πρόστιμο τετραπλασιάζεται. 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα