ΜΜΕ Γερμανίας: «Πρωταθλήτρια ανάπτυξης» η Ελλάδα

Δείκτες Χρηματιστηρίου
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Το «χρυσό μετάλλιο» της ανάπτυξης διεκδικεί η Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο του δημοσιογραφικού δικτύου  RedaktionsnetzwerkDeutschland (RND), το οποίο επισημαίνει ότι «η Ελλάδα θέλει να γίνει πρωταθλήτρια ανάπτυξης στην Ευρώπη».

Το άρθρο παραθέτει την πρόσφατη δήλωση της επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ ότι «τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα ίσως σημειώσει την ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη» καθώς και τους επαίνους ενός μεγάλου θεσμικού επενδυτή, όπως ο Πριμ Γουάτσα της Fairfax, ότι «η οικονομική ανάκαμψη της χώρας ξεπερνά τις προσδοκίες των αγορών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων», ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι «η καλύτερη στην Ευρώπη, γιατί ακολουθεί μια πολιτική φιλική προς την οικονομία και δημιουργεί θέσεις εργασίας».

Σημαντικό βήμα για την εδραίωση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στο «ΒΒ» από «ΒΒ-». Παρότι η Ελλάδα απέχει δύο σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ευελπιστεί ότι στις αρχές του 2023 η Ελλάδα θα επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.

Εργοστάσιο λιγνίτη
EUROKINISSI

Ταχύτερη απολιγνιτοποίηση με πράσινο υδρογόνο

Η «Handelsblatt» αναφέρει στον τίτλο της ότι «Η Ελλάδα ποντάρει στο πράσινο υδρογόνο». Με την κατάργηση του παλαιότερου λιγνιτωρυχείου της Ελλάδας, η χώρα κάνει ένα ακόμη βήμα για την απολιγνιτοποίηση.

Παράλληλα, η επιτάχυνση της διαδικασίας τερματισμού της παραγωγής λιγνίτη το 2025, με εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνει τη σημασία που έχει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η απολιγνιτοποίηση. Στην «πράσινη ατζέντα» του πρωθυπουργού μπαίνει ένα πιλοτικό σχέδιο που θα επιτύχει τη μετάβαση από τον λιγνίτη σε οικολογικά καθαρό υδρογόνο στη Δυτική Μακεδονία, την περιοχή με τα μεγαλύτερα αποθέματα λιγνίτη στην Ελλάδα.

Το σχέδιο με την ονομασία «White Dragon» αναμένεται να υλοποιηθεί από το 2022 μέχρι το 2029 και να στοιχίσει 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εμπνευστές του εγχειρήματος παρουσίασαν τα σχέδιά τους στην Κομισιόν στα τέλη Απριλίου και ευελπιστούν ότι η Ε.Ε. θα αξιολογήσει το «White Dragon» ως έργο κοινής ωφελείας (PCI) και θα το στηρίξει οικονομικά. Η απόφαση αναμένεται στα τέλη Ιουνίου.

Eμβολιασμός προσφύγων και μεταναστών

Μεγάλη προσπάθεια, σύμφωνα με τη «Spiegel», γίνεται για τον εμβολιασμό των προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε καταυλισμούς, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην ενδοχώρα. Η κατάσταση παραμένει πολύ κρίσιμη, καθώς τα κρούσματα στους καταυλισμούς είναι αρκετά, αφού μόνο την Τρίτη στο Καρά Τεπέ (της Λέσβου) παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης, 18 νέα κρούσματα. Είχαν γίνει μόλις 322 τεστ, αλλά βγήκε θετικό ποσοστό άνω του 5%.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα